Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

04. 07. 2020. 11:44   >>  11:54

MJERA PODRŠKE

Besplatna analiza kvaliteta vina, rakija, ulja

Nakon niza posebnih mjera koje su realizovane u cilju ublažavanja posljedica pandemije COVID 19 u sektoru poljoprivrede i ribarstva, Vlada Crne Gore, na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, usvojila je još jednu odluku u tom pravcu – refundacija 100 odsto troška za laboratorijsku analizu vina, jakih alkoholnih pića, maslinovog ulja, meda, eteričnog ulja i prerađenih proizvoda od voća, povrća i žitarica.

 

Inicijativu da se, zbog specifičnih okolnosti nastalih usled pandemije, oslobode od obaveze plaćanja naknade za kontrolu kvaliteta, uputili su Ministarstvu proizvođači vina i jakih alkoholnih pića.

“Budući da je riječ o osjetljivim vidovima proizvodnje i još uvijek nedovoljno iskorišćenom potencijalu kojim raspolažemo, sa namjerom da podstaknemo male proizvođače da redovno kontrolišu kvalitet i stavljaju u promet svoje proizvode, Agrobudžetom se već duži niz godina proizvođačima daje podrška od 50 odsto troška za laboratorijsku analizu ovih proizvoda”,m saopšteno je iz Ministarstva.

Osim navedenih vidova proizvodnje, od ove godine, za podršku mogu da apliciraju i proizvođači prerađenih proizvoda od voća, povrća i žitarica, koji  proizvode, obrađuju i prerađuju male količine primarnih proizvoda iz sopstvene proizvodnje.

“Kontrola kvaliteta vina, jakih alkoholnih pića i maslinovog ulja podrazumijeva laboratorijsku analizu fizičko-hemijskih svojstava i organoleptičku (senzornu ocjenu) i obavlja se po zahtjevu proizvođača svake godine prije stavljanja proizvoda u promet”, navodi se u saopštenju.

U zavisnosti od broja parametara koji se analiziraju i od vrste proizvoda, cijena laboratorijske analize jednog uzorka kreće se od 35 eura do 120 eura.

Kontrola kvaliteta je važan segment proizvodnog procesa sa aspekta bezbjednosti hrane, implementacije politike kvaliteta i  sa aspekta intergacionog procesa i suzbijanja nelegalnog tržišta.

“Ostvaren je značajan napredak u pogledu legalizacije proizvodnje, odnosno registracije proizvođača i evidentiranja njihove proizvodnje u relevantnim registrima. U poslednjih deset godina broj registrovanih proizvođača vina, koji kontrolišu kvalitet svojih proizvoda radi stavljanja u promet, povećan je sa 4 subjekta na 118”, navodi se u saopštenju.

 Registrovano je 40 proizvođača jakih alkoholnih pića.

“U Registar proizvođača maslinovog ulja evidentirano je 8 uljara, koje osim sopstvenih maslina vrše uslužnu preradu maslina svih ostalih crnogorskih maslinara. U Registar proizvođača meda i pčelinjih proizvoda evidentirano je više od 1.800 pčelara”, kazali su iz Ministarstva.

Zbog privremenih mjera, uvedenih za vrijeme trajanja pandemije, proizvođači su poslovali u otežanim uslovima i nijesu bili u mogućnosti da u određenom periodu plasiraju na tržište svoju proizvodnju iz 2019. godine, pa im je u nastalim okolnostima svaki izdatak bez zarade zapravo značajno finansijsko opterećenje.

“Stoga, uvažavajući navedene izazove, Vlada je usvojila predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja o izmjeni odredbe Agrobudžeta za 2020. godinu, u mjeri „Uvođenje standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane“, na način da se proizvođačima koji zadovoljavaju propisane uslove, umjesto 50 odsto refundira 100 odsto za laboratorijsku analizu vina, jakih alkoholnih pića i drugih predmetnih proizvoda, pri čemu je najveći iznos podrške 300 eura po proizvođaču”, navodi se u saopštenju.

Ovom prilikom podsjećaju da su i analize povrća i voća kroz ovogodišnji monitoring bezbjednosti hrane, koji sprovodi Uprava za bezbjednost hrane, bile besplatne za naše proizvođače.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније