Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

02. 07. 2020. 16:47 >> 16:45

SLUČAJ MARTINOVIĆ

"Ponovna osuda bila bi znak nazadovanja"

Novinar Jovo Martinović 6. jula ponovo će se naći pred sudom, nakon poništenja prethodne odluke, a njegova ponovna osuda bila bi znak nazadovanja Crne Gore u oblasti slobode štampe i poštovanja vladavine prava u trenutku kada se Crna Gora zajedno sa Srbijom nalazi u prvom redu u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji, poručeno je iz organizacije Reporteri bez granica (RSF).

U toj novinarskoj organizaciji ocjenjuju da je Crna Gora primjer „pravde sa promjenjljivom geometrijom u regionu”, i da je onemogućila pravo istraživačnog novinara Jova Martinovića na pravično suđenje i odredila mu pritvor od 15 mjeseci od 2015. do 2017. „jačajući osjećaj da su sudovi i tužioci potčinjeni političkim interesima”.

“Viši sud Crne Gore imaće prilku već 6. jula da oslobodi novinara nakon poništavanja sudske odluke, kojom je u januaru 2019. osuđen na 18 mjeseci zatvora za trgovinu marihuanom i kriminalno udruživanje. Oprez je neophodan, jer je reporter osuđen za trgovinu marihuanom i kriminalno udruživanje uprkos optužujućim dokazima koji pokazuju da su se kontakti novinara sa organizovanim kriminalom isključivo odnosili na njegovu profesionalnu aktivnost”, ističe se u saopštenju reportera bez granica.

Pavol Salaj, šef kancelarije EU/Balkan RSF poručio je da sudovi moraju da uzmu u obzir dokazne elemente i svjedočenja koja oslobađaju krivice Jova Martinovića.

„Njegova ponovna osuda bila bi znak nazadovanja Crne Gore u oblasti slobode medija i poštovanja vladavine prava u trenutku kada se Crna Gora zajedno sa Srbijom nalazi u prvom redu u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji, kazao je Salaj.

Dok je Martinović na sudu u Podgorici zbog, kako se navodi u saoptenju „apsurdnih optužbi“, u Beogradu se nastavljaju sudski procesi protiv osumnjičenih za ubistvo Slavka Ćuruvije i napadača na Milana Jovanovića.

„U Beogradu, osuđujuća preuda za ubice Slavka Ćuruvije mora biti potvrđena. Kada je riječ o napadu na Milana Jovanovića, i on zaslužuje brzu sudsku odluku i visoke kazne kako bi se označio početak kraja nekažnjivosti zločina počinjenih protiv novinara u Srbiji“, ističe Salaj.

Podsjećaju da se Srbija i Crna Gora nalaze na 93 odnosno 105 mjestu na Svjetskoj listi slobode medija Reportera bez granica.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније