Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

02. 07. 2020. 10:10   >>  10:08

RADIONICA SAVEZA SLIJEPIH ZA ČLANOVE DIK-A

Da svi mogu do birališta

Pristupačnost biračkim mjestima od velike je važnosti za sve birače, a posebno za ljude sa invaliditetom i to je odgovornost izbornih komisija, zaključak je sa radionice koju je u Podgorici organizovao Savez slijepih Crne Gore za predstavnike Državne izborne komisije.

Koordinatorka projekta u Savezu slijepih Katarina Bigović objasnila je da je ova radionica dio projekta "Izaberi pristupačnost" koji podržava Evropski savez slijepih.

Kako se ističe u saopštenju OEBS-a, projekat proučava praksu, rješenja i mogućnosti za poboljšanje učešća osoba sa invaliditetom u političkom i javnom životu u Crnoj Gori.

Predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović kazao je da je u konsultacijama sa opštinskim izbornim komisijama pregledan zakonski okvir i naglasio njihovu odgovornost da osobama sa invaliditetom bude omogućeno da glasaju nezavisno i tajno. Ivanović je ohrabrio Savez slijepih da direktno sarađuju sa opštinskim izbornim komisijama, kako bi zajednički identifikovali biračka mjesta koja bi mogla biti prilagođena i pristupačna.

Izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić izrazila je nadu da će kroz radionice poput ove, osobe sa invaliditetom prepoznati kako da slobodno i nezavisno ostvare svoje pravo glasa i aktivno učestvuju u političkom životu.

Menadžerka programa za demokratizaciju u Misiji, Lia Magnaguagno, kazala je da pravo da se glasa samostalno i tajno, predstavlja kamen temeljac svake demokratije.

Ona je podsjetila da je Misija podržala Državnu izbornu komisiju u izradi Strategije za osobe sa invaliditetom, kao i pokrenula konsultacije sa opštinskim izbornim komisijama kako bi se osigurala pristupačnost biračkih mjesta.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori, kako je dodala, ostaje posvećena promociji prava osoba sa invaliditetom i nastoji da pomogne u uklanjanju barijera koje sprečavaju njihovo puno učešće kao glasača i kandidata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније