Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

01. 07. 2020. 16:00 >> 15:58

DARMANOVIĆ - MORTON

UK posvećena razvoju Zapadnog Balkana

Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo njeguju savezničke, partnerske i prijateljske odnose koji su odličan primjer saradnje u evroatlantskom prostoru i kao takvi bili najbolje potvrđeni tokom prethodnih mjeseci u kontekstu COVID-19 pandemije, istaknuto je na današnjem sastanku ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića i britanske ministarke za evropsko susjedstvo i Amerike Vendi Morton.

Šef crnogorske diplomatije je zahvalio na čvrstoj i neupitnoj britanskoj podršci crnogorskim vanjskopolitičkim nastojanjima i unutrašnjim nacionalnim procesima. Dodao je da je odlična saveznička saradnja potvrđena i u danima suočavanja sa izazovima bez presedana uzrokovanim globalnom pandemijom, kada su Crna Gora i Velika Britanija nesebično i efikasno pružile potrebnu pomoć, naročito u dijelu repatrijacije građana dvije države.

Ministarka Morton se posebno zahvalila na pomoći prilikom povratka britanskih državljana u svoju zemlju.

Osvrnuvši se na crnogorski evropski put, naglasila je da je otvaranje posljednjeg pogavlja odličan signal za politiku proširenja u cijelosti, te pozdravila učinjeni progres u pogledu vladavine prava.

"Crna Gora je postigla najveći napredak na Zapadnom Balkanu", naglasila je Morton i dodala da se raduje nastavku zajedničkog rada u promociji vrijednosti koje dvije države dijele. Takođe, apostrofirala je britansku posvećenost Zapadnom Balkanu i budućem razvoju regiona.

Kako se ističe u saopštenju Ministarstva, sagovornici su se osvrnuli na usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Darmanović je podsjetio da je u pitanju veoma liberalan akt, koji je usaglašen sa najvišim evropskim standardima i dobio potvrdu svog kvaliteta u ocjenama Venecijanske komisije.

"Sagovornici su se saglasili da je potrebno obratiti pažnju na forme hibridnog ratovanja i propagande, te da će u narednom periodu od najveće važnosti biti brzi ekonomski oporavak od posljedica globalne pandemije i da će obostrana iskustva u tom dijelu biti veoma značajna. Takođe, izrazili su uvjerenje da će odnosi između dvije države i u narednom periodu biti na liniji dosadašnjeg pozitivnog trenda partnerske saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa", zaključuje se u saopštenju MVP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније