Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 07. 2020. 15:53 >> 16:17

ZAKONODAVNI ODBOR

Podržali zakone o RTCG i medijima

Zakon o nacionalnom javnom emiteru Radio-televiziji Crne Gore, kojim se između ostalog predviđa uvođenje Ombudsmana i Upravno finansijskog odbora, dobio je podršku Zakonodavnog odbora, a zeleno svjetlo dobio je i novi Zakon o medijima. Poručeno je da je cilj nezavisnost svih medija, a naročito Javnog servisa, koji, kako su saopštili iz Ministarstva kulture, ima pravo da potpuno nezavisno donese odluku na koji način će omogućiti isti tretman svim partijama u izbornoj kampanji.

Široka javna rasprava, tri ekspertska čitanja, i konačni rezultat - Zakon o nacionalnom javnom emiteru Radio televiziji Crne Gore, koji je, kažu iz Ministarstva kulture, u potpunosti u skladu sa standardima Savjeta Evrope.

Takav Zakon dobio je zeleno svjetlo i Zakonodavnog odbora. 

"Cilj Predloga Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio Televizije Crne Gore je snaženje političke i finansijske nezavisnosti, shodno standardima Savjeta Evrope koje su impletentirane u tekst aktelnog predloga zakona, kao i transparentnosti, odgovornosti prema javnosti i slobodi izrazavanja", kazao je Željko Rutović, direktor Direktorata za medije. 

Tako će Radio televizija Crne Gore imati ombudsmana, a biće formiran i Upravno finansijski odbor.

U fokusu je obezbijediti nezavisnost Javnog servisa, a poslanici su se dotakli i odluke nacionalnog emitera da do završetka izbora obustavi direktan prenos sjednica Skupštine, zbog, kako su naveli, omogućavanja istog tretmana svim političkim subjetima koji će učestvovati u kampanji.

"U svakom slučaju, to se moralo najaviti, a javnost je morala da zna, a ne da se tako prekine odjednom. I kako ćemo uticati da taj nezavisni Javni servis bude fer, korektan, pošten prema svima pojednako u ovoj izbornoj kampanji, kazao je Andrija Popović (LP).

"Država, Vlada, i konkretni Direktorat shodno međunarodnim standardima koje baštinimo, evo 20 godina, svim referentnim međunarodnim standardnima, nema ni jedan, a tako i treba da bude, institut na osnovu koje bi vršio bilo koji oblik nadzora javne politike. Država u obliku Skupštine kao osnivača portfelj obaveza nadležnosti i odgovornosti transferisala je prema Savjetu RTCG. To pitanje je autonomno pitanje Televizije i nadzornog organa u cilju stvaranja slobodnih i fer izbora za sve učesnike izbornog procesa", kazao je Rutović.

U skladu sa Ustavom i zakonima je i prijedlog Zakona o medijima, koji je takođe bio na dnevnom redu Zakonodavnog odbora. Iz Ministarstva kulture poručuju da će biti mnoštvo novina. 

"Značajna oblast koja je par godina potičana iz više krugova, civilnog društva jeste transparentnost poticanja javnim novcem. Ovim tekstom obavezujemo sve javne organe a samim tim i medije da javnost kvartalno informišu o uplatama iz javnog novca medijima po bilo kom osnovu", dodao je Rutović.

Zbog političkih zloupotreba transparentnije će biti i medijsko vlasništvo, jer će medijske kuće javnost morati da obavijeste ko je vlasnik medija i koji su procenti vlasništva. Uvodi se i zaštita izvora informacija, sto su poslanici posebno pozdravili.

"U zadnje vrijeme je toliko izražena prevelika sloboda određenih lica da vrlo lako napadaju ličnosti integritet pojedinaca, a da za to ne mogu da snose adekvatne kosenkvence. Pozdravljam što je izutek bio nacionalna bezbjednost, javno zdravlje i krivična djela većih od pet godina", kaže Sanja Pavićević (DPS). 

Novi Zakon o medijima će i online medijima omogućiti isti status i prava, ali će ubudće imati i odgovornost za objavljeno kao i tradicionalni mediji.

Prilog: Dijana Drašković, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније