Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

01. 07. 2020. 11:50   >>  11:51

PURIŠIĆ - SANTANDER

Siromaštvo djece u CG u fokusu UNICEF-a

Crna Gora je postigla veliki napredak u oblasti zaštite dječjih prava u saradnji sa UNICEF-om, koji već dugi niz godina pruža podršku u oblasti reforme socijalne i dječje zaštite, zaključeno je na sastanku novoimenovaog šefa Predstavništva UNICEF-a Huana Santandera i ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića. Santander je poručoo da će siromaštvo djece će biti jedan od ključnih prioriteta UNICEF-a u Crnoj Gori u narednom periodu.

 

Posjeta Santandera je bila prilika da se razgovara o sveobuhvatnoj reformi sistema socijalne i dječije zaštite, koju Ministarstvo rada i socijalnog staranja sprovodi uz stručnu i finansijsku pomoć UNICEF-a već duže od dvije decenije.

„Usluge socijalne i dječje zaštite trebalo bi da u najvećem stepenu odgovore na potrebe korisnika uz poštovanje ljudskih prava i dostojanstva, budu jednako dostupne svim korisnicima u sredinama u kojima žive, omoguće korisniku izbor usluga i pružalaca usluga, bilo da se radi o javnom, nevladinom ili privatnom sektoru, budu pružene u kontinuitetu i potrebnom trajanju“,  kazao je ministar Purišić.

Ministar je naveo neke od rezultata postignute uz podršku UNICEF-a, među kojima je analiza prelaska sa institucionalnih oblika zaštite na usluge zasnovane na porodici i lokalnoj zajednici, analiza multisektorske podrške djeci sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori, nastavljen rad na transformaciji Dječijeg doma „Mladost“ Bijela, kontinuirano planiranje i razvoj usluga podrške porodici i jačanje multi-sektorske saradnje sa drugim resorima.

On je istakao da je u toku procjena sistema socijalne zaštite u Crnoj Gori, koju je naručilo MRSS usljed potrebe da se ojača nacionalni sistem socijalne pomoći i usluga socijalne zaštite i zaštite djece.

Santander je kazao da prema podacima iz 2018,  svako treće dijete u Crnoj Gori je u riziku od siromaštva.

„Siromaštvo djece će biti jedan od ključnih prioriteta UNICEF-a u Crnoj Gori u narednom periodu. Kada kažem siromaštvo, ne mislim samo na nedostatak prihoda, već na nedostatak mogućnosti za razvoj i ostvarivanje potencijala svakog djeteta. Siromaštvo ostavlja doživotne posljedice tako što negativno utiče na zdravlje, obrazovanje i cjelokupni razvoj djeteta, pa samim tim negativno utiče i na razvoj društva, jer ograničava njegov ljudski kapital“, istakao je Santander.

Takođe, ministar Purišić je naveo još neke značajne rezultate postignute zajedničkom saradnjom među kojima je I taj da se u periodu od 2010. do 2020. broj nesrodničkih hraniteljskih porodica povećao  4 puta.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) nastaviće da podržava napredak ostvaren u pogledu okončanja smještanja djece uzrasta od 0-3 godine u ustanove rezidencijalnog tipa i u ovom procesu očekujemo dalju podršku UNICEF-a. Očekujemo pomoć UNICEF-a i u primjeni sveobuhvatne strategije za prevenciju i zaštitu djece od nasilja”, navodi se u saopštenju.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније