Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

01. 07. 2020. 10:36   >>  12:26 1

HRAPOVIĆ

Zdravlje nema cijenu, medicinari da daju primjer

U situaciji pojačanog epidemiološkog rizika sa kojom se trenutno suočava i Crna Gora i Evropa i cijeli svijet, najveća odgovornost je na zdravstvenim radnicima, koji bez izuzetka moraju dati primjer građanima i u potpunosti poštovati sve mjere zaštite, od nošenja zaštitne opreme do fizičke distance i lične higijene, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović na sastanku sa direktorima svih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori.

Ministar je rukovodioce zdravstvenih ustanova upoznao sa aktivnostima Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore u borbi protiv pandemije virusom Kovid-19, koje su, kako je kazao, isključivo usmjerene na očuvanje zdravlja i života građana Crne Gore.

"Zdravlje građana je naša osnovna i jedina obaveza kao zdravstvenih profesionalaca i u vrhu prioriteta i Vlade i cjelokupnog sistema. Zato ne smijemo dozvoliti ni jedan pokušaj kršenja mjera prevencije širenja virusa, koji se, kao što vidimo, širi toliko brzo i lako, pa u odnosu na prvu fazu pandemije, već imamo znatno veći broj inficiranih. Ne smijemo i nećemo dozvoliti da se jedan organizovan zdravstveni sistem kao što je naš pokuša urušiti neodgovornim odnosom pojedinaca. Neprihvatljivo je i neetički dati podršku ponašanju koje predstavlja prijetnju po javno zdravlje, bilo da se radi o nekorišćenju zaštitne opreme, nepoštovanju distance ili učestvovanju na masovnim skupovima bilo koje vrste", kazao je Hrapović.

Ministar je istakao da je neophodno da direktori svih zdravstvenih ustanova konstantno upućuju apele građanima da poštuju propisane mjere i preporuke struke, da bez prijeke potrebe ne dolaze u zdravstvene ustanove, da što više koriste e-servise i telefonsku komunikaciju sa ljekarima i da se striktno pridržavaju mjera prevencije.

"Ono što je posebno važno jeste da rukovodioci zdravstvenih ustanova povećaju nivo kontrole rada u ustanovama kojima rukovode, kako bi se izbjegle situacije koje predstavljaju i najmanji rizik za širenje infekcije, jer ne postoje za nas viši ciljevi nego što su očuvanje zdravlja i života naših građana, ali i onih koji su na prvoj liniji odbrane od virusa a to su naši zdravstveni radnici", poručio je ministar Hrapović.

U tom smislu, on je naglasio da se striktno moraju poštovati smjernice i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije u svakoj zdravstvenoj ustanovi, i primjenjivati sve zakonom definisane mjere.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније