Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi.

28. 06. 2020. 10:10 >> 10:11
1

ŠEHOVIĆ

Konkurs za 800 stipendija za đake stručnih škola

Sjutra će biti raspisan konkurs za oko 800 stipendija za deficitarne kvalifikacije za učenike srednjih stručnih škola, od čega 250 za đake prvih razreda, i za to će biti izdvojeno pola miliona eura, saopštio je ministar prosvjete dr Damir Šehović.

Kako je naglasio Šehović, konkurs je raspisan u okviru kampanje „Stručno je ključno“, a stipendije imaju za cilj da fokus stave i na đake koji se opredijele za zanimanja deficitarna na tržištu.

U konkursu koji se raspisuje sjutra naći će se svi detalji, kako bi se svi zainteresovani temeljno informisali, a sama predaja dokumentacije biće organizovana od 6. do 8. jula.

''Dodjeljuje se 250 stipendija za prvi razred, 258 za drugi razred i 280 stipendija za treći. Stipendije za prvi razred se dodjeljuju za čak 16 smjerova u 29 škola iz 17 opština, između ostalog za smjer: Kuvar – 30 stipendija, Pekar – 10 stipendija, Kozmetičar – 10 stipendija, Operater obrade drveta – 10 stipendija, Ratar-povrtar-10 stipendija, Prozvođač prehrambenih proizvoda - 5 stipendija i dr.'', saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Dodjela se vrši na osnovu uspjeha ostvarenog u školi i osvojenih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima. Stipendija se dodjeljuje bez obaveze vraćanja, odobrava se za jednu školsku godinu i isplaćuje se u mjesečnom novčanom iznosu u deset jednakih mjesečnih rata učenicima koji imaju status redovnog.

Kako je ministar podsjetio, kampanja Stručno je ključno, u okviru koje se sprovode sve ove aktivnosti, ima jasan cilj: povezati znanje i njegovu primjenu, i škole i privredu.

“Ministarstvo zaista čini sve da pošalje poruku kako je za učenika najbolje ono zanimanje za koje ima afiniteta. A stručne škole nude veliki broj smjerova, od kojih je nezanemarljiv dio deficitaran, što znači da đake koji se odluče za te deficitarne kvalifikacije gotovo izvjesno čeka posao. Takođe, kada govorimo o stručnim školama ne mogu da ne naglasim da nije posao taj koji nam daje status, već način na koji ga obavljamo. Pritom, i nakon stručnih škola može se nastaviti obrazovanje, ukoliko se procijeni. Sve ostalo su predrasude i nekonstruktivno razmišljanje“, kazao je Šehović.

Odluku o dodjeli i prestanku stipendije učenicima donosi komisija koju imenuje Ministarstvo na osnovu jasnih kriterijuma i načina vrednovanja koji će biti istaknuti u Konkursu.

Privredna komora obezbijedila je 30 stipendija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније