Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 06. 2020. 19:52   >>  19:53 11

MANIPULACIJA?

Djecu ne koristiti na političkim i vjerskim skupovima

Djeca imaju pravo na društveno angažovanje, ali u skladu sa svojim uzrastom i sposobnostima shvatanja onoga što rade, saglasni su sagovornici Dnevnika koje je TVCG pitali kako komentarišu pismo desetogodišnjeg dječaka iz Herceg Novog upućeno Svetom Savi, a koje je pročitao na sinoć održanoj litiji u Tivtu, i da li je riječ o zloupotrebi djeteta?

Na litiji, koja je juče održana u Tivtu, desetogodišnji dječak iz Herceg Novog pročitao je svoje pismo Svetom Savi.

Zbog sveukupnog društvenog konteksta, pitali smo Ombudsmana i psihologa, da li je u ovom slučaju zloupotrijebljeno dijete. Zaštitnik ljudskih prava kaže da se ne srijeće prvi put s ovim fenomenom. Podsjeća da je Konvencijom svakom djetetu zagarantovano pravo izražavanja, ali je bitno , kako kaže, da svako dijete bude svjesno poruke koju šalje.

"Nije dobro što se i na tom skupu poruke koje su se čule doprinose, rekao bih, ne rješavanju problema, nego produbljivanju, upravo i podjelama koje su kao takve karakteristične u Crnoj Gori. Tu imate i apsolutno političke stavove koji se kreću od slobode ili neslobode, od primjene zakona ili ne primjene, dakle u takvim okolnostima moramo biti svjesni da to našoj djeci, čini mi se, neće donijeti nikakvo dobro iz prostog razloga što je to politička poruka koja se čuje sa skupa, a to dijete nije vaksrslo na tom skupu, to dijete je došlo odnekle na taj skup", kazao je Ombudsman Siniša Bjeković.

Psiholog Žarko Korać upozorava da djecu osnovnog školskog i predškolskog uzrasta ne treba koristiti na političkim i vjerskim skupovima.

A, Bjeković ističe da je društvo obavezno da zaštiti svako dijete od stigmatizacije. Ne misli Bjeković da je najvažnije da neko bude kažnjen , već je ovo pitanje opšteg društvenog pristupa određenom fenomenu.

"Nije problem samo kakve poruke šalje to dijete, nego šta misli njegov drug o porukama koje on šalje. To je ono što je najbitnije, da li su sa istorijskog aspekta tačne ili pogrešne, ili sa političkog aspekta, u ovom trenutku to ostaje po strani u odnosu na to da je to dijete poslalo poruku koja više lči na poruku odraslih nego na poruku djeteta, Iako imate potrebu da dijete se kao subjekt izrazi o određenim pitanjima, onda treba da se drži teme koja je na agendi a ne da tu temu proširuje, rekao bih, izrazito političkim stavovima", kazao je Bjeković.

A ko god to uradi, smatra Korać, najčešće to čini protiv interesa djeteta.

Aida Rastoder, TVCG

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније