Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

26. 06. 2020. 13:45 >> 13:48
1

IZ NVO EUROMOST

Neće dozvoliti nikakve radove u koritu Bistrice

Iz Nevladine organizacije Euromost su poručili da neće dozvoliti radove na regulaciji korita rijeke Bistrice u Bijelom Polju koja je ugovorena između Uprave javnih radova i podgoričkog preduzeća "Inženjering put". Kako su poručili, aktivisti i branitelji Lima i Bistrice, neće dozvoliti nikome da ulazi u korito rijeke Bistrice i bilo šta radi na štetu ove rijeke.

Kako je planirano regulacija korita Bistrice obuhvatiće geodetske, betonske i armiračke radove, kao i mašinski iskop riječnog materijala u cilju formiranja obala i podizanja obaloutvrda od lomljenog kamena.

"Nećemo dozvoliti da ulaze u korito Bistrice, sa bilo kakvim mašinama i prave bilo kakve objekte na njenim obalama, bez ekoloških standarda i potrebnih dozvola u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine, uticajem na ovu rijeku i drugim potrebnim dozvolama. Bilo kakav ulazak u korito ove rijeke i mijenjanje njenog korita i obala nanijeće ogromnu štetu ovoj rijeci i ribljem fondu", ističu u NVO "Euromost".

Kako su napomenuli, ta organizacija podržava sve investicije koje se tiču projekta valorizacije Đaloviće pećine, ali ne na štetu rijeke Bistrice. Poručuju da će svaki pokušaj ugrožavanja rijeke zaustaviti organizovanjem protesta u skladu sa Zakonom o mirnom okupljanju i podnijeće krivične prijave protiv svih odgovornih lica.

"Rijeka Bistrica je svih građana Bijelog Polja, a ne samo Bistričana i branićemo je kad god bude
zatrebalo, bez obzira što se pojedini iz ovog kraja, juče sjedjeli zajedno sa investitorom, planirajući da za sitno prodaju tu rijeku, da bi se na nju izgradila mala hidroleketrana", napominju u NVO Euromost.

O ovim namjerama obavijetili su direktora Uprave javnih radov Rešada Nuhidžića i premijera Duška Markovića, kao i predsjednika optštine Bijelo Polje Petra Smolovića, nadležne u Agenciji za zaštitu životne sredine, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo poljoprivrede i sve nadležne inspekcijske organe, kao i medije.

"Euromost nastavlja da štiti rijeke Bistricu i Lim, bez obzira o kome se radi, zato poziv svima, da dobro razmisle prije nego krenu da bilo šta rade na štetu ovih rijeka, a građanima da nam se pridruže, da radi nas i naše djece sačuvamo ove dvije rijeke", poručuju u NVO.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније