Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda, Objavio: O.Z. ]

24. 06. 2020. 07:01   >>  07:08 21

MUGOŠA

"Naredbe sve obavezuju na odgovornost"

Svi koji misle da su ljekari iz Nikšića koji su u nedjelju veče prisustvovali litiji u tom gradu tim činom prekršili Etički kodeks, to mogu da prijave Ljekarskoj komori, a do sad na našu adresu nije došla nijedna prijava, rekao je juče za Pobjedu predsjednik Ljekarske komore dr Aleksandar Mugoša, uz molbu kolegama da se "ubuduće pridržavaju propisanih mjera zbog odgovornosti profesije kojom se bave".

Više od 60 ljekara iz Nikšića, u nedjelju veče u gradu pod Trebjesom, prisustvovali su protestnoj litiji Srpske pravoslavne crkve, što je oštro osudio dio javnosti jer su se oglušili o mjere Ministarstva zdravlja o zabrani javnog okupljanja i time pokazali nepoštovanje prema struci iz koje, mjesecima iz čitavog svijeta, stižu upozorenja o lakom širenju smrtonosnog korona virusa. Ljekari su se pravdali time kako ih je "na molitvenom hodu ujedinila ljubav prema Bogu, poštovanje tradicije i borba za pravdu".

Etika

Mugoša ih je juče u izjavi za Pobjedu zamolio da se ubuduće pridržavaju propisanih mjera zbog odgovornosti profesije kojom se bave, "trenutka u kojem živimo i poštovanja prema kolegama koji propisuju mjere".

"Jedan od važnih dokumenata koji smo donijeli u Ljekarskoj komori je Etički kodeks. Svi koji misle da je došlo do povrede Etičkog kodeksa mogu slučaj prijaviti našoj instituciji. Etička komisija Ljekarske komore će razmotriti prijavu i ukoliko procijeni da je došlo do povrede bilo kog od članova kodeksa predmet će biti proslijeđen tužiocu i sudu Komore. Procedura je jasna i ona se mora poštovati. U tom smislu, moje mišljenje i moj lični stav apsolutno je bez značaja. Moje kolege obavljaju poslove u okviru zdravstvenih ustanova i tamo imaju svoje poslodavce i pravila ponašanja, a u Ljekarskoj komori su samo članovi. Primarno, sva prava, obaveze i odgovornosti regulišu sa svojim poslodavcima", precizirao je Mugoša.

Kolegama iz Nikšića poručio je da razmisle o svojim postupcima.

"Kao građanin prije svega, a zatim i kao ljekar, izuzetno sam zabrinut za zdravlje i budućnost nacije kojoj pripadam. Bez obzira na sve što je ovu generaciju građana Crne Gore zadesilo 90-ih godina, dakle rat kao najveće socijalno zlo i sve ono što se desilo poslije toga, lično smatram da se kao društvo danas nalazimo u mnogo težoj, opasnijoj i nikad rizičnijoj situaciji. Volio bih da griješim, ali bih jednako tako volio da se svi zajedno zaustavimo na tren i dobro razmislimo što radimo. To bih želio da prenesem i mojim kolegama iz Nikšića", poručuje Mugoša.

Naš sagovornik smatra da mjere i naredbe koje su predložili njihove kolege „obavezuju sve na odgovornost, disciplinu i bezuslovno poštovanje tih mjera“.

"Ljekarska komora je već upozoravala da svi moramo biti odgovorni, voditi brigu o drugima i u tome istrajati. Od tog stava nijesmo odustali, a znam da nijesu odustale ni moje kolege iz Nikšića, bez obzira na dešavanja od nedjelje veče", uvjeren je Mugoša.

Lični čin

Postupak ljekara iz Nikšića, ističe on, njihov je lični čin i stvar njihove lične odgovornosti.

"Da li su i u kojoj mjeri, prisustvom litiji, ugrozili svoje i zdravlje svojih pacijenata vidjećemo u danima koji su pred nama. Ja to sada ne mogu da procijenim. Preciznije, čini mi se da, nažalost, u ovom trenutku ne postoji niko u ovoj zemlji ko bi, sa punim pravom, tim ljudima mogao suditi. Ko sam onda ja da im sudim, ja sam u instituciji koju predstavljam samo prvi među jednakima. Ono u što sam siguran je da se u ovom trenutku prema ljekarima iz Nikšića mora postupati jednako kao prema svim ostalim crnogorskim građanima, ni manje ni više od toga. Na kraju, svakako mi je beskrajno žao što je očigledno morao da se desi ovako veliki rizik po javno zdravlje da bi, svi zajedno, nekako shvatili da je zdravstvenom sistemu neophodan svaki zaposleni", zaključio je Mugoša.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније