Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

23. 06. 2020. 15:53 >> 16:06
5

TUŽILAČKOM SAVJETU

Pritužba na postupanje tužioca tokom saslušanja Amfilohija

Branioci mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, podnijeli su Tužilačkom savjetu pritužbu na postupanje osnovnog državnog tužioca iz Podgorice Nikole Boričića, zbog, kako su naveli, neprofesionalnog ponašanja prilikom saslušanja Amfilohija.

 

Amfilohije je u ponedjeljak u svojstvu građanina saslušan u podgoričkom Centru bezbjednosti (CB), a, kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), Boričić nije prisustvovao saslušanju.

Advokati Dragan Šoć i Božo Milonjić zahtijevaju od Tužilačkog savjeta da po ovoj pritužbi pokrene postupak ocjene rada i utvrđivanja odgovornosti Boričića i da ih obavijesti o ishodu postupka po pritužbi.

Podnosioci pritužbe kazali su da je Amfilohije sa davanjem izjave počeo u 12 časova i da je vrlo brzo odgovorio, za oko pola sata, na sva pitanja koja mu je postavio policijski službenik.

Oni smatraju da su sva naknadna pitanja Boričića bila potpuno besmislena, jer je, kako su naveli, u slobodnom kazivanju Amfilohije na njih prethodno odgovorio, a što se jasno utvrđuje iz Zapisnika o saslušanju.

„Smatramo da je takvo ponašanje Boričića, koji nije našao za shodno da dođe na saslušanje, a ni da se odaziva na pozive policijskog službenika (a sva dopunska pitanja je postavljao u pravilnim i neobjašnjivim razmacima od po sat vremena), bilo usmjereno ka iscrpljivanju Amfilohija, koji se nalazi u 83. godini života“, navodi se u pritužbi.

Šoć i Milonjić smatraju da je takvo postupanje i ponašanje Boričića suprotno Zakoniku o krivičnom postupku kojom je izričito propisano da se moraju poštovati ličnost i dostojanstvo građanina od koga se prikupljaju obavještenja u policiji.

„Evidentno je i za nas kao branioce nesumnjivo da je ponašanje Boričića bilo neprofesionalno, moralno nedopustivo i namjerno usmjereno na fizičko iscrpljivanje Amfilohija i na njegovo ponižavanje, jer sve što je bilo predmet njegovog saslušanja moglo je i moralo biti završeno maksimalno do 1,5 sat zadržavanja“, zaključili su Šoć i Milonjić.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније