Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavio : O.Z. ]

23. 06. 2020. 07:12   >>  07:15 13

OBJAVLJIVANJE IMENA POLICAJACA

Nastavak kampanje za pokušaj rušenja države

Crnogorski pokret podnio je juče Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv NN osoba organizatora takozvane akcije na društvenim mrežama „Identifikujmo batinaše iz Budve“, protojereja SPC Jovana Plamenca i njihovoga promotera portala IN4S zbog više krivičnih djela.

Kako su kazali za Pobjedu, NN osobe, organizatori ove brutalne akcije i protojerej Jovan Plamenac, posredstvom portala IN4S, pozivali su građane da objavljuju fotografije i imena policajaca, njihove adrese i sve ostale lične podatke do kojih dođu „kako bi bili sigurni s kim dijele vazduh“.

Zakon

"Protojerej Jovan Plamenac poručio je građanima u vezi policije koja obezbjeđuje litije ili je na drugi način uključena oko crkveno-političke djelatnosti Beogradske patrijaršije: „Saznajte njihova imena i njih objavite. Snimite tako policajce u kordonima. Objavite ko su, od koga su, odakle su... Potrudite se da saznate njihovo imovno stanje, snimite njihove eventualno nelegalno sagrađene kuće i objavite to. Pratite ih kao što oni prate vas! Ne nosite im više kolače, pobogu. Oni su vaši neprijatelji, sve dok služe režimu Mila Đukanovića", navodi se u prijavi.

Iz Crnogorskog pokreta dodaju da se pozivu odazvao portal IN4S.

"Objavio je imena, prezimena, adrese i druge lične podatke izvjesnih policajaca koje su im dostavili organizatori akcije. Ovim aktom izvršeno je krivično djelo neovlašćenoga objavljivanja i prikazivanja tuđeg portreta i snimka što je kažnjivo po članu 175 KZ-a i izvršeno krivično djelo ugrožavanja sigurnosti lica kažnjivo po članu 168 istoga KZ-a", istakli su iz Crnogorskog pokreta.

U krivičnoj prijavi navode i da su objavljeni podaci upotrijebljeni u svrhu za koju nijesu namijenjeni, te da škode časti i ugledu policajaca, ali i da su objavljeni s ciljem pripremanja djela protiv ustavnoga uređenja.

"Ujedno su poziv na otpor i neposlušnost prema zakonitim odlukama ili mjerama državnih organa i prema službenom licu u vršenju službene radnje što je svojevrsni napad na službeno lice u vršenju službene radnje s konačnim ciljem svrgavanja najviših državnih organa, nasilne promjene ustavnoga uređenja i ugrožavanja teritorijalnoga suvereniteta što je kažnjivo po prethodno navedenim članovima 168 i 175 i članu 176, a u vezi članova 197, 357, 359, 360, 362, 372, 377 i 378 KZ CG", piše u prijavi.

Slična kaznena djela, podsjećaju iz Crnogorskog pokreta, „ne čine se prvi put, već u kontinuitetu, s krajnje zadnjim namjerama, ugrožavanja suvereniteta, odnosno aneksije Crne Gore Srbiji“.

Muk

Pobjeda je u nedjelju objavila informaciju o pozivu na linč policajaca koji su uputili portal IN4S i Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, odnosno njen sveštenik Jovan Plamenac i navodno „grupa zabrinutih građana“. Portal IN4S uz poziv je objavio i fotografije 34 policajca.

Ova zastrašujuća kampanja naišla je na muk države, ombudsmana, takozvanih građanskih aktivista, boraca za ljudska prava, medija, političara?!

"Ovo što se dešava treba nazvati pravim imenom, jer ekstremno prevazilazi okvire konstruktivne i demokratske diskusije. Upadljiva je i redukcija medijske i intelektualne objektivnosti i analitičnosti. Sprovodi se organizovana kampanja protiv crnogorske policije kojoj nije cilj da se argumentovano i dokazima ukaže na policijsku brutalnost. Namjera je da se crnogorski policajci diskredituju i dezintegrišu po svaku cijenu, predstave partijskim servisom, a Crna Gora liši elementarne demokratske i institucionalne prepoznatljivosti i izgrađenosti", rekao je tada za Pobjedu Aleksandar Saša Zeković, predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović upozorio je da je „objavljivanje slika i imena policajaca koji su bili angažovani u Budvi otvoren poziv za napad na policiju i državu“.

"Ovaj portal potpuno ilegalno radi u Crnoj Gori i već dugo vremena odbija da dostavi nadležnom organu bilo kakve podatke o osnivačima, adresi i odgovornim licima. Pored govora mržnje, IN4S je i platforma za najprizemnije vrijeđanje javnih ličnosti u Crnoj Gori, onih koji ne dijele njihove poglede na svijet. Promovišu krajnje desne ideologije bliske fašističkim pogledima na svijet", rekao je Vujović.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније