Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

22. 06. 2020. 14:22   >>  14:20

ODGOVOR SINDIKATU UP

Ombudsman ne može reagovati bez pritužbi policajaca

Zaštitnik za ljudska prava po zakonu nema ovlašćenja da reaguje na postupke sveštenog lica, koje, kako tvrdi Sindikat Uprave policije, promoviše pristisak na službenike UP, saopšteno je u odgovoru Ombudsmana. On je izjavio i da ne može reagovati bez prijave službenika policije i da jedino ima pravo da osudi pritiske na sva lica koja profesionalno i zakonito obavljaju službene dužnosti.

 

Sindikat Uprave policije uputio je juče oštar protest zbog, kako se navodi, neosnovanog i neutemeljenog etiketiranja u tekstovima na internet portalima brojnih policijskih službenika, bez ikakvog osnova i uporišta u činjenicama, a u kojima se u negativnom i inkriminišućem kontekstu objavljuju i njihove fotografije. U tom reagovanju iz Sindikata su pitali zašto se tim povodom nije oglasio Ombudsman i NVO sektor.

U odgovoru se navodi da je institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore tek u iz tog saopštenja saznala za sporno objavljivanje informacija o službenicima.

U odgovoru se navodi da Zaštitnik“samostalno i nezavisno, na načelima pravde i pravičnosti, preduzima mjere za zaštitu ljudskih prava i sloboda, kad su povrijeđena aktom, radnjom ili nepostupanjem državnih organa, organa državne uprave, organa lokalne samouprave i lokalne uprave, javnih službi i drugih nosilaca javnih ovlašćenja”.

“Kada je u pitanju koncept govora mržnje, Zaštitnik ima ovlašćenje da pokrene postupke na osnovu pritužbi (koje nijedan organ, pa ni sindikat UP nije podnio, a ima ovlašćenje da to učini) ili po sopstvenoj inicijativi, ali opet pod uslovom da obezbijedi saglasnost oštećenih, koje strukovno zastupa isti Sindikat”, navodi se u saopštenju.

“Iz saopštenja proizilazi da je svešteno lice ono koje promoviše pristisak na službenike UP, pa je jasno da ovaj subjekt ne spada ni u jednu od naznačenih kategorija koja bi dala osnov Zaštitniku da postupa ovim povodom”, dodaje se u odgovoru Zaštitnika.
Ono što ta institucija može da uradi je, kako se navodi, da pozove javnost da poštuje profesionalni integritet pripadnika policije i važnu ulogu koju imaju u društvu.

“Ujedno osuđujući pritiske na sva lica koja profesionalno i zakonito obavljaju službene dužnosti”, navodi se u saopštenju. .

Institucija Ombudsmana podsjeća da su pozivali i pozivaju na normalizaciju odnosa, poštovanje ljudskih prava i sloboda učesnika ali i onih koji su profesionalno angažovani tim povodom.
“U osjetljivom trenutku za Crnu Goru, kada bi svi trebalo da pozivaju na mir i dijalog, nije dobro bilo koga žigosati, naročito ne policajce, ljude koji rade za prosječnu platu i čuvaju mir za dobrobit svih građana, te primjenjuju Ustav i zakone Crne Gore”, kazao je Ombudsman u ranijem intervjuu.
U saopštenju se dodaje da pojedinačni incidenti u kojima su se oglasili drugi akteri koji prate rad UP i upravljaju njenim organizacionim jedinicama i sami ustanovili prekoračenje ovlašćenja, ni na koji način ne mogu narušiti generalni utisak o licima koji nose uniformu sa znamenjem ove države.
“Najbolji put za očuvanje njihovog integriteta jeste upravo takav pristup i naravno zakonit i profesionalan odnos prema službi i građanima. To je jedino što ova institucija može da uputi kao poruku u vremenu koje dolazi”, zaključuje se u saopštenju Ombudsmana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније