Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina ]

22. 06. 2020. 08:46   >>  08:45 25

TOKOM LITIJA

MCP: Uprava policije prekršila zakon

Uprava policije u nedjelju je radikalno prekršila obavezujuće zakonske propise, jer nije obezbjeđivala saobraćaj za vrijeme litija po blagovremeno dostavljenim putanjama, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske (MCP).

Iz Mitropolije su kazali da su litije, koje su u nedjelju održane u više crnogorskih gradova, blagovremeno i uredno prijavljene Upravi policije u skladu sa Zakonom o javnim okupljanjima i javnim priredbama i one su legalne i dozvoljene.

Navodi se da je takvim nezakonitim postupanjem Uprave policije, koje je, kako su kazali iz MCP najavio direktor Veselin Veljović, ugrožena bezbjednost prvenstveno djece, i više desetina hiljada mirnih građana, "koji od svojih usta i od usta svoje djece odvajaju sredstva za finansiranje policije i drugih državnih organa".

"Pri tom, u litiji je primijećen znatan broj policijskih službenika u civilu, pa je time još upitnija nezakonita odluka Veljovića", navode iz MCP.

Oni su rekli da litija kao javno okupljanje vjernog naroda i građana nije zabranjena rešenjem Uprave policije, a Mitropolija je u svemu ispoštovala Ustav Crne Gore, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakon o javnim okupljanjima i javnim priredbama.

Iz Mitropolije su kazali da nije na direktoru Uprave policije da medijskim obraćanjim samovlasno i usmeno određuje i faktički presuđuje šta jeste, a šta nije u skladu sa zakonskim propisima.

U MCP ocjenuju da je nepotrebno, imajući u vidu tumačenja sudova u Crnoj Gori, da se u Upravu policije pozivaju sveštenici i članovi Crkvenih opština radi davanja izjava o litijama kao mirnim i dozvoljenim okupljanjima građana.

"Pozivamo Ombudsmana Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Savjet za građansku kontrolu rada policije da ispitaju ovaj nebivali slučaj ugrožavanja bezbjednosti građana i o svemu obavijeste javnost i nadležno tužilaštvo", rekli su iz MCP.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније