Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

21. 06. 2020. 15:49 >> 15:46
1

LGBT

Očekuju da Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola bude usvojen

Pripadnici LGBT zajednice očekuju da će Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola biti usvojen u Skupštini, kazao je predsjednik Upravnog odbora nevladine organizacije Kvir Montenegro Danijel Kalezić, navodeći da je obezbjeđivanje poštovanja osnovnih ljudskih prava svim crnogorskim građanima obaveza političkih partija.

Predlog zakona o istopolnom partnerstvu, za čije usvajanje je potrebna podrška 41 poslanika, nije dobio potrebnu većinu u julu prošle godine.

Istovjetan tekst tog zakona razmatraće poslanici crnogorskog parlamenta na sjednici koja počinje u utorak.

Kalezić je kazao da je LGBT zajednica, nakon prošlogodišnjeg neuspješnog usvajanja, dobila javno obećanja Socijaldemokratske partije da će podržati zakon kada se on ponovo nađe u Skupštini.

“Očekujemo podršku i nezavisnih građansko orijentisanih poslanika, kao i podršku svih političkih partija koje njeguju vrijednosti zasnovane na neselektivnom poštovanju ljudskih prava svih ljudi u Crnoj Gori”, poručio je Kalezić u intrevjuu agenciji MINA.

On je, upitan da prokomentariše koliko je usvajanje zakona o istopolnom partnerstvu važno za ulazak Crne Gore u Evropsku unji (EU), rekao da je njegovo usvajanje primarno potrebno LGBT zajednici, a tek nakon toga treba razmišljati o benefitima za proces EU integracija.

“Iz oba aspekta ovaj zakon je više nego važan”, istakao je Kalezić.

On smatra da je obezbjeđivanje punog poštovanja i pravnog prepoznavanja osnovnih ljudskih prava svim ljudima u Crnoj Gori, obaveza svih političkih partija koje svoje djelovanje obavljaju odgovorno.

Kalezić je kazao da je obaveza zakonodavne vlasti da obezbijedi normativni okvir, koji će, kako je naveo, omogućiti svima da imaju jednaka prava.

“Oko te obaveze ne može biti prevelike diskusije jer je ona jasna i svaki pokušaj suprotne argumentacije je zapravo samo pokušaj iznalaženja izgovora kako bi se zamaskirala lična ili partijska homofobija”, istakao je Kalezić.

On je, komentarišući izjavu predsjednika Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića, da usvajanje zakona nije uslov za ulazak Crne Gore u EU i da manjinske partije neće podržati zakon, rekao da je usvajanje zakona o istopolnom partnerstvu prepoznato kroz više strategija koje pomažu državi na putu evropskih integracija

“Valja podsjetiti Vuksanovića, a o čemu bi on morao biti dobro informisan s obzirom na to da participira u zakonodavnoj vlasti i da je član Odbora za evropske integracije, da je usvajanje zakona prepoznato kroz više strategija koje Crnoj Gori pomažu na putu ka EU, ali i Akcionih planova za pregovaračka poglavlja”, naveo je Kalezić.

Crna Gora je, kako je kazao, u obavezi da parovima istog pola omogući sva prava iz vanbračne zajednice u skladu sa međunarodnim pravom.

Ukoliko dođe do ponovnog neusvajanja zakona, Kalezić je poručio da LGBT zajednica “nikada neće spustiti glavu”.

“Naša zajednica nikada neće spustiti glavu, ćutati ili se povući pod pritiskom i prijetnjama homofobije i transfobije. Nebitno od koga i sa koje adrese da dolaze”, zaključio je Kalezić.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније