Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavila: M.M. ]

20. 06. 2020. 10:38   >>  10:40 1

MICEV NAJAVIO

Stabilizacija vremena od srijede

Period nestabilnog vremenskog perioda koji traje od početka juna u Crnoj Gori stabilizovaće se od srijede kada se očekuju više temperature - kazao je načelnik Odsjeka za analizu i prognozu vremena u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju Branko Micev.

On najavljuje i tropske temperature u julu i avgustu, a kretaće se od 35 do 40 stepeni.

Kaže i da su temperature u junu u Crnoj Gori bile ispod prosjeka i najniže u posljednjih 10 godina.

"Od početka juna traje nestabilno vrijeme što je posljedica niskog vazdušnog pritiska i u takvim meteorološkim situacijama i skoro svakodnevno u poslijepodnevnim časovima dolazi do formiranja grmljavinskih oblaka sa lokalnom kratkotrajnom kišom i sa grmljavinom. Upravo se to dešava ovih dana na prostoru naše zemlje. Od početka juna do danas palo je u prosjeku 100 litara kiše po kvadratnom metru, dok je u zaleđu Orjena u području Boke ta količina bila i veća," kaže Micev za Pobjedu.

Nestabilne vremenske prilike, toplo i sparno vrijeme, objašnjava on, karakteristično je za jun, „ali sada je taj proces dosta stacionaran i to traje duže vremenski nego što je uobičajno“.

- Vremenske prilike su slične, svakodnevno sa kratkotrajnom kišom i grmljavinom posebno u kontinentalnom području i planinskom zaleđu Jadrana. Ovakve vremenske prilike će se nastaviti i narednih nekoliko dana - precizira Micev.

Od srijede, kako je kazao, očekuje se u centralnim i južnim oblastima pretežno sunčano i osjetno toplije vrijeme.

Prognozu za jul i avgust, ističe naš sagovornik, ne može dati na osnovu satelitskih snimaka, ali, na osnovu klimatskih karakteristika, očekuju tropske temperature.

- Naše područje će biti pod uticajem tropskih talasa koji će usloviti visoke temperature, 35 do 40 stepeni. Biće i problema sa visokim temperaturama što je uobičajno za naše područje u ovo doba godine. Ono što je sada neuobičajeno je prva polovina juna, koja je bila kišovita i hladnija u odnosu na klimatsku normalu. Na području Podgorice, kao najtoplije, temperatura prosječna maksimalna bila je za oko 3,5 stepeni niža u zadnjih 10 godina. Ovo je najhladnija prva polovina juna u posljednih 13 godina - zaključuje Micev.

Problemi za hronične bolesnike

Vlažno i nestabilno vrijeme uslovilo je zdravstvene teškoće kod hroničnih pacijenta, kazala je za Pobjedu dr Jelena Stanković-Laković, specijalistkinja porodične medicine, a veći broj ovih bolesnika imao je probleme sa disanjem, kašljem, ali nemaju temperaturu.

- Sad je malo situacija karakteristična od pojave importovanih slučajeva korona virusa, pa ispitujemo sa oprezom, ali uglavnom je pogoršanje usljed vremenskih prilika. To su hroničari, oni koji imaju astmu i srčani bolesnici. U pojedinačnim slučajevima stanje zahtijeva korekciju terapije, intenziviranje. Kod kardioloških pacijenata dolazi do bola u grudima i bržeg zamaranja, što se definitivno veže za vremenske prilike – objasnila je Stanković-Laković.

Dom zdravlja Podgorica obezbijedio je telefonski kontakt na svim punktovima, tako da je moguće da pacijenti kontaktiraju izabranog doktora kako bi prvo dobili savjet, dodaje naša sagovornica, jer doktori najbolje poznaju i znaju u kojoj su oni fazi osnovne bolesti, na osnovu čega mogu da im daju terapiju.

- Nekad je dovoljno telefonski se konsultovati da dobiju korisnu informaciju i podatak za korekciju postojeće terapije - kazala je ona.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније