Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Marija Radulović, TVCG ]

18. 06. 2020. 15:30 >> 19:25
1

UPUTILI GA SKUPŠTINI

Odbor podržao Zakon o istopolnoj zajednici

Odbor za ljudska prava podržao je Prijedlog Zakona o istopolnoj zajednici i uputio ga Skupštini na usvajanje. Prošle godine ovaj prijedlog nije dobio potrebnu većinu, a predstavnici LGBTIQ zajednice očekuju da će ovoga puta biti usvojen, te da će im omogućiti da, kako kažu, žive slobodan život.

Indentičan tekst Prijedloga Zakona o istopolnoj zajednici našao se opet pred Odborom za ljudska prava.

"Zakonom je normirano izdržavanje partnera, regulisani su imovinski odnosi, poreski status, u pogledu zdravstvenog osiguranja izjednačeni", kazala je Blanka Marović-Radošević iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Ovog puta, predstavnici LGBTQ zajednice, računaju da će pojedini poslanici ispuniti obećanje i podržati zakon.

"Očekujem da se ne desi kao prošlog puta situacija da zbog nekoliko glasova onih koji su obećali da će podržati akt da to ne urade", saopštio je Danijel Kalezić iz LGBTIQ Asocijacije Queer Montenegro.

"Mislim da je ovo prilika da se pokaze puni demokratski kapacitet Skupštine i Crne Gore kao države", naveo je Džon Barac iz LGBT Foruma Progres.

U DPS-u nemaju dilemu da Zakon treba podrzati.

"Ovim zakonom ne favorizujemo nikoga već pokušavamao da svi budemo jednaki", kazao je Halil Duković, predsjednik Odbora za rodnu ravnopravnost i ljudska prava.

"Svako treba da bude ono sto jeste i država treba da mu to omogući", navela je Branka Tanasijević.

 "Javni poziv svima - razmislite otkud nama pravo da oganičimo ljudska prava", dodala je Nada Drobljak iz DPS-a.

Sa pet glasova DPS-a za i dva protiv DF-a i Bošnjačke stranke, predloženi Zakon je podržao Odbor za ljudska i prava i uputio ga Skupštini na usvajanje.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније