Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 06. 2020. 22:11 >> 00:08
14

SAVJET ZA KONTROLU POLICIJE

Prekoračena policijska ovlašćenja u Budvi

Savjet za građansku kontrolu rada policije održao je u Centru bezbjednosti Budva vanrednu sjednicu, na kojoj je konstatovano da nije realizovana preporuka identifikacije pripadnika policije, da su službenici Centra bezbjednosti Bar prekoračili policijska ovlašćenja, kao i zabrinutost zbog toga što su pripadnici Komunalne policije i Službe zaštite i spašavanja u Budvi sprečavali kolege iz policije da obavljaju radne zadatke.

Savjet je u prisustvu policijskih starješina pažjiivo razmotrio više pojedinačnih situacija i analizirao dostupne video zapise i fotografije.

"Policijski službenici CV Bar S. K. i A. H. su prekoračili ovlašćenja prema građaninu M. M. Upotreba fizičke snage i konkretnog zahvata trebala je da prestane čim je prestao otpor osobe prema kojoj je upotrijebljen. Primjena konkretnog zahvata u predjelu leđa i vrata građanina M. M. bila je bez osnova. Savjet ocjenjuje da se upotreba tog zahvata treba ograničiti", navedeno je u saopštenju.

Informisani su da su pripadnici budvanske Komunalne policije, Komunalne inspekcije i Službe zaštite i spašavanja aktivno pružali otpor i opstruirali rad policijskih službenika.

"Savjet je zabrinut zbog tog saznanja i ocjenjuje društveno neprihvatljivim pa i opasnim situacije moguće međusobne konfrontacije i konflikta osoba sa javnim ovlašćenjima", kazali su iz ovog tijela.

Posebno će, kako je najavljeno, razmotriti preduzimanje mjera od policijskih službenika povodom zahtjeva Ministarstva javne uprave kod obezbjeđenja nesmetanog obavljanja inspekcijskog nadzora.

"Nije realizovana ranija preporuka o obaveznoj identifikaciji svih policijskih službenika. Iako nije bila upitna identifikacija postupajućih policijskih službenika (što potvrđuje službena dokumentacija, patrolni listovi i prepoznata odgovornost neposrednih starješine koji rukovodi izvršavanjem konkretnih zadataka) Savjet je ocijenio da u konkretnoj situaciji pojedini pripadnici interventne grupe CB Herceg Novi i CB Budva sa zaštitnom opremom nijesu imali jasne i vidljive oznake. Primjena propisa koji regulišu identifikaciju policijskih službenika je nedosljedna i kasni i Savjet poziva ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije da se to pitanje bez odlaganja riješi jer u interesu javnosti i kredibiliteta policije", poručili su iz ovog tijela.

Sjednicom je predsjedavao Aleksandar Saša Zeković, a u radu su učestvovali članovi Branislav Radulović, Zoran Čelebić i Aleksandar Mugoša. U radu sjednice po pozivu učestvuje načelnik CB Budva Zoran Vučinić i komandir Stanice policije Slobodan Kovačević koji su odgovarali na brojna pitanja predsjednika i članova Savjeta sa ciljem razjašnjenja današnje primjene policijskih ovlašćenja.

"Omogućen je uvid u kompletnu službenu dokumentaciju, a analizirana je i dostupna medicinska dokumentacija svih osoba koje su dovedene u službene prostorije policije", navedeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније