Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 10. 2013. 13:53 >> 13:53

FORUM PROGRES

Roditelji LGBT osoba da zaštite svoju djecu

LGBT Forum progres pozvao je roditelje LGBT osoba da snažnije i sa punom roditeljskom odgovornošću zaštite svoju djecu.

Kako je saopšteno iz te nevladine organizacije, u Kolašinu je održan regionalni konsultativni sastanak rukovodstva Foruma Progres i članova LGBT zajednice sa sjevera zemlje, na kojem je razgovarano je o daljem razvoju te zajednice.

„Posebno je ocijenjeno da je ponovno održavanje Povorke ponosa učinilo da LGBT zajednica bude na svim mjestima izložena pojačanom pritisku i nasilju. To se dešava na ulici, ali i u porodicama“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je, kako se navodi, odlučeno je da se roditeljima LGBT osoba uputi javni poziv da snažnije, i s punom roditeljskom odgovornošću, stanu u zaštitu svoje djece.

„LGBT osobe u Crnoj Gori žive u stalnom strahu da će zbog svoje seksualne orjentacije i rodnog identiteta biti odbačene od porodice, a zatim suočene sa bezbjednosnim i egzistencijalnim problemima i rizicima“, kaže se u saopštenju.

U Forumu Progres smatraju da je od ključne važnosti da LGBT osobe podršku, razumijevanje i zaštitu imaju u porodici, od svojih roditelja.

„Civilno društvo, policija i pravosuđe igraju značajnu ulogu u promovisanju tolerancije, prevencije i sankcionisanja nasilja nad LGBT osobama. Ipak, podrška i zaštita roditelja za svaku LGBT osobu, posebno za djecu i mlade, je primarna“, naveli su iz te NVO.

 

Oni su naglasili da privlačnost prema istom polu kod mladih LGBT osoba nije stvar njihovog izbora ili stila života, već osjećaj da je to prirodno stanje i sastavni dio ličnosti.

To se, kako su pojasnili, ne može promijeniti, niti je dobro da ih neko prisiljava na promjenu takve vrste, a sve što oni traže jeste da okruženje, prije svega porodica, poštuje njihove osjećaje i prihvati kompletnu ličnost.

„Zato, roditelji LGBT osoba u Crnoj Gori, preuzmite potpunu roditeljsku odgovornost. Zaustavite, prije svega vi, patnju i stradanje vaše djece koja su drugačijeg identiteta od onog što vi želite“, poručili su iz Foruma Progres.

Oni su naglasili da ništa nije vrijedno žrtvovanje odnosa sa svojim djetetom.

„Taj gubitak vam neće nadoknaditi homofobično društvo do kojeg vam je stalo. To što je vaše dijete LGBT osoba, ne umanjuje nijedan kvalitet i ljepotu ljudskog bića kojeg ste vi podarili ovom svijetu. To su vaša djeca na koju trebate biti ponosni“, kaže se u saopštenju.

Iz Foruma Progres su pozvali roditelje LGBT osoba da uspostave kontakt i saradnju sa tom NVO i da posjete njihove radionice i savjetovalište koje funkciniše u sklopu LGBT skloništa.

„Roditelji LGBT osoba nijesu usamljeni. Putem programa Foruma Progres mogu da se povežu s drugim roditeljima, i da uče i iz njihovog iskustva.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније