Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

17. 06. 2020. 15:15   >>  15:16 4

CETINJE

Položen kamen temeljac za zgradu za zaposlene u kulturi

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, ministar kulture Aleksandar Bogdanović, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan i predsjednik Sindikata kulture Željko Kalezić položili su kamen temeljac za izgradnju stambene zgrade na Cetinju za potrebe zaposlenih u kulturi.

Saopšteno je da je to prva stambena zgrada za zaposlene u kulturi, vrijednost investicije je preko 2,5 miliona eura, a dom će biti obezbijeđen za 65 porodica – 53 zaposlenih u sektoru kulture i 12 u Prijestonici.

"Raduje me ta činjenica, obradovaće se jedan broj zaposlenih i njihove porodice, ali ono što je važnije - danas smo dogovorili da tu politiku i dalje podržimo, da sa Sindikatom kulture potpišemo sporazume o podršci izgradnji stanova ne samo na Cetinju, nego u Podgorici i drugim mjestima. Vjerujem da ćemo taj sporazum i dogovor napraviti u narednim danima", kazao je premijer Marković u izjavi za javnost nakon polaganja kamena temeljca i posjete Ministarstvu kulture.

Bogdanović je kazao da zajedničkim djelovanjem Vlade Crne Gore, Sindikata kulture i Prijestonice Cetinje danas otvaramo i novu stranicu u socijalnom poglavlju naše zemlje. Precizirao je da će stanovi biti za zaposlene u Narodnom muzeju, Centralnoj biblioteci, Centru za konzervaciju i arheologiju, Upravi za zaštitu kulturnih dobara, Zetskom domu, Biblioteci Njegoš.

Gradonačelnik Kašćelan je kazao da nije bilo dileme da li će Prijestonica podržati projekat kroz ustupanje parcele i naknadu za opremanje građevinskog zemljišta: "Željeli smo da u gradu kulture ostanu oni koji stvaraju, čuvaju, oblikuju i žive kulturu".

On je dodao da ovaj, kao i drugi projekti koje opštinska i nacionalna vlast realizuju na Cetinju, ima snažnu razvojnu komponentu, čiji je cilj lokalna zajednica po mjeri građana, koja je otvorena, moderna, perspektivna i prosperitetna. Najavio je i početak izgradnje zgrade za socijalno stanovanje, u kojoj će biti oko 30 stanova.


Razvijena kulturna i duhovna baština

Bogdanović je zahvalio premijeru na snažnoj i kontinuiranoj podršci, ali i posebnom razumijevanju kada je riječ o kulturnoj sceni Crne Gore i unapređivanju naših kulturnih politika.



Konstatujući da je imao sadržajan i kvalitetan razgovor u Ministarstvu kulture, premijer Marković je kazao da je razgovarano o pitanjima koja se tiču crnogorske kulture, preko crnogorske kulture učvršćivanja indetiteta, jačanja identiteta Crne Gore i ukupnog kulturnog sadržaja u Crnoj Gori.

"Razgovarali smo o postojećim politikama i kako te politike unaprijediti kako bi kultura kao državni izraz vrijednosti i tradicije došao u svaku opštinu i u svaku porodicu", rekao je premijer Marković i naglasio da je posebno obradovan novim projektima i novim politikama koje se u Ministarstvu kulture kreiraju radi ostvarivanja ovih ciljeva.



Premijer je kazao da je imao prilike da vidi prve i važne rezultate kada je u pitanju kreativna industrija i taj savremeni kulturni izraz koji ima i koji će imati snažnu ekonomsku dimenziju.

"Crna Gora je zemlja koja ima razvijenu kulturnu i ukupnu duhovnu baštinu", rekao je predsjednik Vlade.



On je dodao da je fokus razgovora bio i na očuvanju naših posebnih vrijednosti koje su pod UNESCO zaštitom i iskazao uvjerenje da će to biti od koristi ne samo državi i lokalnim zajednicama, nego i svakom građaninu.

Dodao je da vjeruje i da će to u budućnosti i perspektivi doprinijeti značajnoj ekonomskoj i svakoj drugoj valorizaciji, a na taj način ukupnom razvoju zemlje i kvalitetu života svakog pojedinca.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније