Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

15. 06. 2020. 18:26 >> 18:24

CKCG I MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Priznanja najzaslužnijim davaocima krvi

Najzaslužniji dobrovoljni davaoci krvi za prošlu godinu su Husnija Korać iz Rožaja, za 107 davanja, Lazo Anđić iz Berana za 103 davanja, Rade Šekularac iz Berana za 89 davanja, Esko Agović iz Berana, za 82 davanja i Biljana Bulatović iz Podgorice, za 50 davanja. Priznanja im je danas uručio ministar zdravlja Kenan Hrapović, na svečanosti koja je upriličena povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

Kako se ističe u saopštenju Crvenog krsta Crne Gore, koji je pored Ministarstva zdravlja, jedan od organizatora svečanosti, najaktivniji klubovi dobrovoljnih davalaca krvi u prošloj godini su bili Klub DDK "Željezara" iz Nikšića i Društvo DDK "Dušan Abramović", sa Cetinja.

"Za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije priznanja su dobili dr Dušanka Miladinović, transfuziolog iz Zavoda za transfuziju krvi OD Bijelo Polje i Siniša Jokić, med. tehničar, transfuzer iz Zavod za transfuziju krvi OD Bijelo Polje. Za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada su nagrađeni Miodrag Nikolić iz Nikšića, Žarko Raičević iz Berana i Ramo Gutić iz Plava", napominju u Crvenom krstu.

Kako se objašnjava u saopštenju Crvenog krsta Crne Gore, događaj se tradicionalno organizuje na Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi, 11. maj, što ove godine nije bilo izvodljivo usljed situacije sa korona virusom.

Hrapović je istakao da država i društvo, treba da obezbijede veću vidljivost i prisutnost u medijima pojedinaca i organizacija koje okupljaju dobrovoljne davaoce krvi i promovišemo njihovu humanost i rezultate.

"Treba da obezbijedimo i neke povlastice za one pojedince koji su višestruki davaoci krvi, osim nekih do sada postojećih. U tom smislu, molim vas da Ministarstvu zdravlja dostavite predloge za one mjere koje su u našoj nadležnosti i gdje vam je potrebna naša pomoć i saradnja u njihovoj realizaciji", kazao je Hrapović.

Potpredsjednik Crvenog krsta Crne Gore dr Besim Kadić, čestitao je nagrađenima i naveo koliko napora Crveni krst Crne Gore, ulaže u razvoj dobrovoljnog davalaštva krvi.

Dobitnicima je na priznanjima čestitala i direktorka Zavoda za transfuziju krvi dr Gordana Rašović.

Ona je podsjetila na prošlogodišnje rezultate, gdje je tokom prethodne godine realizovano 19.216 donacija, odnosno na kraju godine procenat davalaštva krvi bio je 3,1 odsto.

"Sa ukupno 238 organizovanih akcija i oko 2.000 davalaca koji su dobrovoljno dali krv po prvi put, veoma smo zadovoljni postignutim rezultatima i dugujemo veliku zahvalnost svima koji su uvidjeli značaj pravovremenog obezbjeđivanja stabilnih zaliha ovog lijeka i tako pokazali izuzetan stepen brige prema zajednici", istakla je Rašović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније