Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

14. 06. 2020. 17:42 >> 17:40
1

CRVENI KRST O STARIMA

Zbog straha i stida ne prijavljuju nasilje

U Crnoj Gori se još rijetko govori o pojavi nasilja nad starijim osobama, a najčešći razlog je neprijavljivanje zbog straha, sramote, nedostatka podrške, odbacivanja okoline, ali i nepovjerenja. To je saopšteno iz Crvenog krsta Crne Gore povodom 15. juna, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima.

Crna Gora spada u red zemalja koje ubrzano stare, a posljednje istraživanje Crvenog krsta iz 2018. godine pokazuje da se stariji danas suočavaju sa brojnim izazovima, od kojih se izdvajaju: siromaštvo, usamljenost, nedostatak brige, loše zdravstveno stanje.

O pojavi nasilja nad starijim osobama u našoj zemlji se malo govori.

“Najprije zbog nedostatka informacija o broju onih koji trpe neki oblik nasilja, bilo da se radi o fizičkom, psihičkom, seksualnom, finansijskom ili zanemarivanju. Nedostatak informacija je najčešće posljedica toga što se nasilje ne prijavljuje ili ne doživi epilog kakav bi trebao biti”, navodi se u saopštenju.

Nasilje se ne prijavljuje najčešće zbog straha, sramote, nedostatka podrške, odbacivanja okoline, ali i nepovjerenja.

“Nasilje ugrožava fizičko i psihičko stanje, dostojanstvo, kvalitet života i sam život (ishod može biti i smrt), može dovesti do pojave bolesti kao posljedice dugotrajnog stresa, ali i do brojnih poteškoća na psihičkom planu, kao što su: strah, napetost, stid, krivica, depresija, napadi panike, poremećaji spavanja, poremećaji ishrane, agresivnost, pokušaj suicida”, kažu iz Crvenog krsta.

 Nedavna krizna situacija uzrokovana pojavom virusa COVID19 još jednom je pokazala da postoji značajan broj starijih osoba koje su zanemarene.

“ Aktivnosti Crvenog krsta su iz tog razloga, posebno u vrijeme trajanja pandemije, bile fokusirane na pružanje podrške starijima. Pored velikog broja starijih koji su se obraćali za pomoć u vidu hrane, higijene i obavljanja nabavke, uočeno je da je upravo ova grupacija najviše pozivala broj za pružanje psihosocijalne podrške”, navodi se u saoopštenju.

Ovaj datum Crveni krst koristi kao povod da se skrene pažnju javnosti na problem nasilja nad starijima i to fokusirajući se na tri značajna segmenta suzbijanja ove pojave: informisanje starijih o problemu nasilja, međusektorska saradnja i podizanje svijesti šire javnosti o prisustvu nasilja nad starijima.

“Navedeno ukazuje na potrebu kreiranja dodatnih servisa podrške, namijenjenih prvenstveno starijima koji žive sami, u lošim uslovima”, navodi s eu saopštenju.

 Demografsko starenje svuda u svijetu povećava rizik od diskriminacije na osnovu godina, nasilja nad starijima i rizik od ugrožavanja ljudskih prava. Brojni faktori doprinose tome da su stariji vrlo često pod rizikom od nasilja, a samo neki od njih su: siromaštvo, socijalna isključenost, narušeno fizičko i mentalno zdravlje, funkcionalna zavisnost, pol, godine, pripadnost manjinskim grupama, istorija nasilja u porodici i mnogi drugi.

“Pored navedenih, važno je istaći i uticaj društva i njihovog uvjerenja da su stariji teret, kako u ekonomskom smislu, tako i onom koji podrazumijeva brigu o njima. Pored toga, često je mišljenje da nakon odlaska u penziju osoba više ne može da doprinese zajednici, pa se smatra manje vrijednom”, navode iz Crvenog krsta.

 Informacije sa terena govore u prilog tome da se nasilje najčešće dešava u porodici, ali je važno istaći da se ono može dešavati i u institucijama i u zajednici.

U borbi protiv nasilja, Crveni krst se fokusira na edukaciju svih volontera i gerontodomaćica koji su svakodnevno u direktnom kontaktu sa starijima, ali i edukaciju samih korisnika. Edukacija podrazumijeva sticanje znanja o različitim oblicima nasilja, kako se mogu prepoznati, ali i šta treba učiniti u slučajevima sumnje na postojanje nasilja.

“Crveni krst Crne Gore apeluje na poštovanje prava starijih osoba koja se odnose na dostojanstvo i sigurnost svakog čovjeka i poziva građane na solidarnost kada je u pitanju briga o najugroženijim članovima ove populacije”, zaključeno je u saopštenju te humanitarne organizacije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније