Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

11. 06. 2020. 20:47   >>  20:48 1

TRAŽE OTPREMNINE

Penzioneri KAP-a ponovo počinju sa okupljanjima

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) okupiće se sjutra ispred zgrade Vlade, u cilju isplate njihovih otpremnina i novca iz stambenog fonda.

Predstavnik penzionisanih radnika Nikola Raković, kazao je agenciji Mina-business da će se, nakon ukidanja pandemije, okupljanja održavati svakog petka od deset do 11 sati, sve do konačnog ispunjenja njihovih zahtjeva.

"To su naše pare, od njih nećemo odustati i kad tad ćemo ih dobiti. Pravda je spora, ali i dostižna. Naše pare kako za otpremnine, tako i stambeni fond su utemeljene na osnovu važećih akata firme, kao i lex specialis donešenog zakona u Skupštini", kazao je Raković.

On je podsjetio da se radi o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona eura, kao i novcu iz stambenog fonda od 4,2 miliona eura, zbog čije naplate su se radnici obratili sudu u Strazburu.

"Radnicima je prije uvođenja stečaja rečeno da će biti adekvatno obeštećeni po važećim aktima firme, u šta su oni i vjerovali", rekao je Raković.

On je naveo da je Skupština donosila zaključke u cilju isplate radničkih otpremnina što Vlada nije uradila, da bi nakon toga Skupština donijela lex specialis Zakon za isplatu otpremnina.

"Vlada je odbila da realizuje zakon pod izgovorom da je diskriminatorski u odnosu na druge radnike i da nema uporište u Vladinom Socijalnom programu iz 2014. godine", podsjetio je Raković.

On je kazao da su radnici dokazali da diskriminacije nema, nego da je baš taj zakon eliminiše.

"Svi radnici prije, a i poslije nas u KAP-u su dobili otpremnine, a i u drugim firmama u to vrijeme bilo je isto tako", dodao je Raković.

On je kazao da se Socijalni program iz 2014. nije mogao primijeniti na radnike, jer su oni izašli iz KAP-a 2013. godine, a uz to, to je pravni akt koji nije potpisan i pečatiran i kao takav nema pravnu težinu.

Raković je podsjetio i da je Ustavni sud zakon proglasio diskriminatorskim, za šta, kako smatra, nije naveo nijedan argument ni dokaz na koji se poziva prilikom donošenja te odluke.

"Mi nećemo odustati od naših para, ni zbog nas, niti naših familija. I prije nas su se dešavale razne eksproprijacije, pa su građani poslije nekog vremena ili sa promjenom vlasti bili obeštećeni, ocijenio je Raković.

Bivši radnici KAP-a, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније