Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ CDM; Objavila: M.M. ]

10. 06. 2020. 20:22 >> 20:24

USS

Protesti ukoliko se ukine neradna nedjelja

Nakon što je predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović kazao da PKCG podržava inicijativu za ukidanje neradne nedjelje u trgovini, Unija slobodnih sindikata danas je pozvala nadležne da ponovo ne dovode u nezavidan položaj 40.000 zaposlenih, uglavnom ženske radne snage. Poručuju da će se USSCG, ukoliko bude neophodno, suprotstaviti ukidanju neradne nedjelje, po cijenu poziva članstvu i zaposlenima da to pravo brane uličnim protestima i svim drugim vidovima sindikalne borbe.

Iz Unije su pozvali i poslodavačka udruženja da odustanu od te inicijative, a sve poslodavce da omoguće uslove za dostojanstveni rad svojim zaposlenima. To, kako su istakli, podrazumijeva da, gdje god to priroda posla i tehnologija rada dozvoljava, omoguće zaposlenima da nedjeljom budu sa porodicama.

“Danas, manje od godinu dana od dana početka primjene odredbe o neradnoj nedjelji i u dane praznika Zakona o unutrašnjoj trgovini, radnici u trgovini, sa strijepnjom očekuju vijest o tome da li će ova zabrana biti ukinuta, te da li će se vratiti na stari, uobičajeni režim rada koji je podrazumijevao jedan ili nijedan slobodan dan u toku mjeseca”, ukazali su u USSCG.

Kako dodaju, zabrinuti zbog sve izraženije kampanje koju vode poslodavačke organizacije za ukidanje nedavno uvedene neradne nedjelje u trgovini na veliko i malo, dužni su da se oglase i iznesu očekivanja USSCG i 40.000 zaposlenih u toj djelatnosti.

Podsjećaju da Unija od 2009. godine vodi kampanju za poštovanje prava zaposlenih na slobodan dan nedjeljom i u dane praznika, koji je predviđen za odmor i okupljanje porodice.

“Naša kampanja ugledala je svjetlost dana tek onda kada je Odbor udruženja trgovine u PKCG inicirao da se nedjelja proglasi neradnom, obrazlažući to argumentima da bi time u znatnoj mjeri bila povećana produktivnost rada, da bi radnici bili zadovoljniji i odgovorniji prema radnim zadacima, da bi provodili i planirali više vremena sa porodicom, a poslodavci bi, istovremeno, razvili mnogo veću društvenu odgovornost, smanjili troškove angažovanja dodatne radne snage, kao i tekuće troškove održavanja i redovna izdvajanja za usluge (struja, grijanje, komunalije i sl). Vlada je to uvažila i izmijenila Zakon o unutrašnjoj trgovini, dodatno naglašavajući da tom intervencijom želi da unaprijedi položaj radnika u Crnoj Gori, odnosno da unaprijedi kvalitet života pojedinca, porodice i društva”, navode iz USSCG.

Kako kažu, imajući to u vidu, najblaže rečeno je nedosljedno da danas upravo Privredna komora poziva na ukidanje neradne nedjelje u oblasti trgovine, zamagljujući promjenu svoga stava obrazloženjem da to rade zbog negativnih efekata epidemije koronavirusa.

“Pa valjda je upravo koronavirus podsjetio poslodavce na mjesto i ulogu koju imaju radnici u ukupnom društveno-ekonomskom poretku. Bilo je lijepo prethodnih mjeseci čuti riječi priznanja i zahvalnosti koje su poslodavci upućivali svojim zaposlenima u trgovini, nazivajući ih “tihim herojima” borbe protiv koronavirusa, koji su rizikovali svoje i živote svojih najmilijih da bi društvo normalno funkcionisalo”, dodaju u Uniji.

Koronavirus nas je, naglašavaju, podsjetio da bez radnika kapital nema nikakvu funkciju.

“Da je radnik taj koji stvara nove vrijednosti i profit vlasniku kapitala. Zar je ukidanje neradne nedjelje za zaposlene u trgovini nagrada za sve ono što su prethodnih dana uradili i što svakodnevno rade za svoje poslodavce i društvo? I dok u razvijenim zemljama Evrope čijoj integraciji težimo, koje inače poštuju nedjelju kao dan za porodično okupljanje i odmor, razmišljaju da uvedu četvorodnevnu ili čak trodnevnu radnu sedmicu, naši poslodavci hoće da nas vrate dva koraka unazad”, ističu u Uniji slobodnih sindikata.

Pozvali su nadležne da ne ukidaju neradnu nedjelju u trgovini i da ponovo ne dovode u nezavidan položaj 40.000 zaposlenih u toj djelatnosti, uglavnom ženske radne snage.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније