Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

10. 06. 2020. 13:40 >> 13:42

SAVJET

Kvalitetan rad dežurne službe predslov za efikasan rad policije

Kvalitetan rad dežurne službe primaran je za povjerenje javnosti i preduslov za efikasan rad policije, ocijenjeno je iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Iz Savjeta su kazali da je posledica neispravnosti ili neodgovarajući rad uređaja za evidentiranje dolaznih poziva, to da policija neblagovoremeno postupi po prijavama građana što može dovesti do ozbiljnih problema i propusta.

Oni su ocijenili da je potrebno osigurati efikasan i pouzdan rad dežurnih službi u svim organizacionim jedinicima Uprave policije.

Kako su pojasnili iz Savjeta, preko dežurne službe obezbjeđuje se blagovremeno postupanje po svim događajima u redovnim i vanrednim prilikama.

Savjet je pozvao Upravu policije da, preko Odjeljenja za telekomunikacione i elektronske tehnologije, osigura da dežurne službe u svim centrima bezbjednosti uredno primaju, evidentiraju, snimaju i identifikuju sve dolazne pozive.

Pozvali su i Ministarstvo unutrašnjih poslova da preko Centra za informaciono komunikacione tehnologije, informacionu bezbjednost i sisteme tehničkog nadzora osigura uredan rad GPS sistema u patrolnim vozilima policije i da se ubrza postupanje po obavještenjima da su pokvareni i van funkcije.

Iz Savjeta navode da im se građanka Nikšića požalila na neadekvatnu reakciju policije pošto je prijavila upad dvije osobe u dvorište porodične kuće.

Kako su pojasnili, iz dežurne službe Centra bezbjednosti (CB) Nikšić savjetovano joj je da ne paniči i da sačeka patrolu ispred kuće.

“Mađutim, patrola se nije pojavila i građanka je zatražila je od građanskog nadzora policije da sazna razloge zbog čega nijesu došli”, dodaje se u saopštenju.

Uprava policije je, kako su kazali, informisala da je dežurnu službu CB Nikšić obavijestila mlađa osoba da su u dvorištu kuće primijećane dvije nepoznate osobe, kako preskaču ogradu dvorišta i udaljavaju se u nepoznatom pravcu.

Navodi se da je patrola interventne jedinice nakon obilaska izvjestila da na navedenoj lokaciji nijesu primijetli nikog, a sugerisano im je da se zadrže radi daljeg praćenja eventualnih dešavanja.

“Nakon određenog vremena nije registrovano kretanje osoba na navedenoj lokaciji, te su se službenici interventne jedinice povukli na redovne poslove i zadatke”, kaže se u saopštenju.

Iz Uprave policije su istakli da je GPS sistem koji se nalazi u službenom vozilu interventne jedinice neispravan, o čemu je prethodno i obaviještena nadležna služba.

Navodi se da policijski službenici dežurne službe nijesu uspjeli povratno da kontaktiraju broj sa kojeg je pozvana dežurna služba i prijavljen događaj, što je i obaveza službenika dežurne službe, jer broj nije ostao zabilježen u identifikacionoj memoriji fiksnog telefona.

Savjet je podnositeljku pritužbe upoznao sa odgovorom Uprave policije i konstatovao postojanje određenih problema u redovnom funkcionisanju policije koji zahtijevaju neodložno rješavanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније