Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

10. 06. 2020. 13:47 >> 13:49
6

ZORAN MARKOVIĆ ZONJO

Najveći rat vodi se protiv lažnih vijesti

Najveći rat koji je aktuelan onaj je protiv lažnih vijesti, jer svako od nas može kreirati vijest ili je širiti putem svojih profila na društvenim mrežama, smatra Zoran Marković Zonjo, crnogorski reditelj i član grupe The Books of Knjige (TBOK).

 

Marković je, inače, godinama prisutan u medijima i neko je ko često komentariše lažne vijesti i teorije zavjera na svojoj Fejsbuk stranici gdje ima više od 113.000 pratilaca.

Komentarišući medijsku scenu u Crnoj Gori, Marković kaže da mediji u Crnoj Gori "sigurno mogu biti bolji", ali da su "mila majka u odnosu na one u Srbiji."

Kod nas, kako ističe, nivo ozbiljnosti ipak postoji "i, srećom, urednici najjačih medija postavili su visoku barijeru za upad kiča i šunda".

"Ono što je naš problem je to da ima mnogo medija po glavi stanovnika. Ti mediji ne mogu biti u finansijskom plusu na tako malom tržištu, pa prema tome ni imuni na političke interesne sfere. Sad se vrlo precizno iskristalisalo koji mediji podržavaju vlast, a koji podržavaju opoziciju. Samo ukrštanjem te dvije vizure može se pronaći objektivna nit informacije", kazao je Marković u intervjuu za DFC Magazin.

Crna Gora je, kako je rekao, najmanje razvijeno društvo u Evropi kada je riječ o medijskoj i informatičkoj pismenosti. Umjesto da na relevantnim medijima direktno tražimo pouzdane informacije, čekamo da nam, kako je rekao, one dođu putem društvenih mreža.

Govoreći o tome na kojim platformama i u kojim medijima najčešće primjećuje lažne vijesti, Marković kaže da je očigledno da su to srpski mediji i njihovi sateliti u Crnoj Gori.

"U svijetlu najnovijih medijskih napada na Crnu Goru iz Srbije, očigledno je da su to srpski mediji i njihovi sateliti kod nas. Baš pišu ogromnu količinu budalaština. Zanimljivo je što se svake godine pred ljeto pravi slična negativna kampanja, koja je ove godine eskalirala. Nema sezone da, po njihovom pisanju, nije nekog napala ajkula na našem primorju, da neki čudni virus nije napravio haos, da neko od srpskih turista nije izmaltretiran. No, ta matrica očigledno jako dobro ide na ruku vladajućim elitama i u Srbiji i u Crnoj Gori, jer ne vidim ekonomsku, ni političku računicu da bi se Grcima i Hrvatima pravio posao", kaže Marković.

Najupečatljivija lažna vijest tokom epidemije koronavirusa, kako je rekao, bila je ona prisutna i u Crnoj Gori "da je novi koronavirus glupost zbog koga se nije morao zatvoriti svijet".

"To se desilo pod uticajem raznih teorija zavjere, ali i uz činjenicu da su teže posljedice zaobišle našu državu. Mogla bi se primijeniti ona stara narodna: daleko od očiju, daleko od srca. Mnogima nisu ništa značile cifre umrlih i slike masovnih grobnica jer to nisu vidjeli uživo i doživjeli na sopstvenoj koži", rekao je on.

Klasično potpirivanje podjela je, vjeruje on, situacija u kojoj je tokom nedavnih protesta u Nikšiću, na društvenim mrežama objavljena fotografija povrijeđene bebe, uz tvrdnju da je dijete pretukla policija u tom gradu.

"No, ja se ne palim na to i zezao sam se na konto te objave. Motor sa unutrašnjim sagorijevanjem koji se zove DPS, jako dobro troši benzin koji se zove prosrpska opozicija. Taj motor biva s vremena na vrijeme podmazan nekom manjom partijom, koja poslije izvjesne kilometraže samo iscuri. Problem sa takvim motorom je što razvija malu brzinu, bukvalno 'mili'. Za sebe i moje drugare iz grupe volim razmišljati kao o tečnosti za šoferšajbnu, koja čini vidljivijim put pred nama", zaključio je Marković.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније