Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

09. 06. 2020. 07:20   >>  09:43

NEDOPUSTIVO DJELOVANJE

Ombudsman utvrdio zloupotrebe u školi u Tuzima

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda ustanovio je da su učenici jednog odjeljenja gimnazije u Tuzima prošle godine slavili izbornu pobjedu političke stranke na lokalnim izborima napuštajući časove, koje im je nakon toga opravdao odjeljenski starješina, piše Dan.

Ombudsman je u godišnjem izvještaju naveo da su primjetne zloupotrebe učenika u političke svrhe.

"Iako je događaj trajao relativno kratko i nastava nije prekidana, nedopustivo je da se bilo kakvo političko djelovanje ili proslavljanje događa u obrazovnoj ustanovi. Navedeni događaj nije bio u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju, koji propisuje da u ustanovi nije dozvoljeno političko djelovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe”, rekao je ombudsman.

Kako se navodi, prosvjetni inspektor uočio je nepravilnosti, jer je jedan odjeljenski starješina opravdao časove učenicima koji su slavili izbornu pobjedu, dok drugi nijesu upisali ništa u rubrici razloga odsustva sa nastave, u kom smislu je inspekcija ukazala školi da otkloni nepravilnosti.

“Ministarstvo prosvjete u svom izjašnjenju naglašava da je u nadležnosti škola i prosvjetne inspekcije da se izvrši nadoknada časova i preduzmu mjere prema akterima pomenutog događaja, te da, shodno Pravilniku o načinu i postupku izricanja vaspitnih mjera za učenike gimnazije, škola može izreći vaspitne mjere učeniku”, kaže se u izvještaju.

Ombudsman smatra da učenici ne mogu biti jedini odgovorni za događaj koji je na početku trebalo biti onemogućen, te dio odgovornosti pripada kako upravi škole, tako i nastavnicima koji su „dozvolili” ovakvo ponašanje učenika i čak tražili da se prekine nastava tog dana.

Zaštitnik istovremeno primjećuje da je u vezi sa tim događajem izostala zvanična reakcija Ministarstva prosvjete.

Ombudsman se i u ranijim periodima susretao sa određenim zloupotrebama djece u političke svrhe, i na iste reagovao ukazivanjem na moguće zloupotrebe i upućivanjem apela odgovornim subjektima.

Prema nalazima inspekcije, u Gimnaziji „25. maj” u Tuzima početkom marta za vrijeme odvijanja nastave grupa učenika iz više odjeljenja slavila je pobjedu jedne političke stranke na lokal nim izborima u toj opštini. Učenici su slavili u holu i dvorištu škole – raširili su albansku zastavu, skandirali i pjevali.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније