Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

09. 06. 2020. 11:06 >> 11:03

INICIJATIVA ČASOPISA

"Komunu" ponuditi i osnovcima

Uredništvo časopisa "Komuna" uputilo je inicijativu Miistarstvu prosvjete i Nacionalnom savjeta za obrazovanje, za uvođenje časopisa u model kolokvijalne-fakultativne integrisanosti u sistem osnovnoškolskog obrazovanja, s obzirom na to da "Komuna" već deceniju izučava, njeguje, prezentuje i valorizacije kulturno-istorijsku baštinu Crne Gore.

U prilog inicijativi, kako ističu u Komuni, idu i poštovanje visokih profesionalnih dometa, metodologije i istraživačkih tehnika, kredibilnih naučnih izvora, referentnost i selekcija predmetnih tema širokog radijusa od etnologije, istorije, tradicije, kulture, diplomatije, ambijentalne arhitekture, jezičkog nasljeđa, multikulturalizma, arhivistike, izučavanja muzejske građe, do muzičkog nasljeđa i drugih specifičnih tema značajnih za sveukupno nasljeđe Crne Gore.

"Časopis uvažava multikulturalni programski pristup u obradi i prezentaciji tema svekolikog civilizacijskog nasljeđa različitih kulturalnih epoha, vrijednosti i materijalnih tragova, a značajan je kao kvalifikovani resurs za izučavanje, dijalog i transfer znanja budućim generacijama. Takođe, naučni, kulturološki i profesionalni dignitet 'Komune' objektivna je i temeljna materija na osnovu koje se mogu vjerodostojno proučavati najširi elementi sveukupne državno-istorijsko-duhovne baštine vjekovnog trajanja Crne Gore. Svjesni smo da je u dobu globalizacije izazov i obaveza svih subjekata društva, posebno malih zajednica, očuvanje identiteta i njegovog mjesta u širim integracionim procesima, a rukovođeni načelom inovacije i modernizacije obrazovnih sadržaja, programa i tematskih modela, adaptirani su na izazove najširih kulturoloških procesa", ističe se u inicijativi.

Kako se dodaje, inicijativa kod prosvjetnih vlasti Crne Gore, je u cilju da se tematski sadržaj "Komune" predstavi na popularan način učenicama osnovno-školskog uzrasta.

"Konkretni operativni modeli, eksperimentalne škole, razredi, načini prikazivana i selekcije sadržaja, djelatni su pravci potencijalne razrade integrisanja Komune u neki od fakultativnih oblika školskog sadržaja namjenski organizovanih za ciljnu grupu osnovno-školskog uzrasta, a shodno procjeni i za srednjoškolsku generaciju.
Očekujući odgovor i interakciju ovim povodom, a u interesu očuvanja kulturno-istorijske baštine Crne Gore, potpisnici inicijative uvjereni u javni interes misije koju već deceniju obilježava visokoprofesionalni rad Komune, predmetnu inicijativu doživljavaju i upućuju kao čin lične i kolektivne obaveze i odgovornosti na očuvanju istorije, kulture, tradicije, imena i jezika Crne Gore", naglašavaju u "Komuni" uz napomenu da je inicijativu podržalo nekoliko akademika CANU i DANU, nekoliko dekana sa različitih Univerziteta, brojni univerzitetski profesori i crnogorski intelektualci različitih profila.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније