Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

04. 06. 2020. 14:48 >> 14:46
6

SMNCG

Dan Muslimana Crne Gore 20. jun

Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore (SMNCG) odlučio da 20. jun proglasi za nacionalni Dan Muslimana.

Iz Savjeta su podsjetili da je 20. juna 1912. godine Ukazom Knjaz Nikola za muftiju crnogorskih Muslimana imenovao Murtezu Karađuzovića.

Oni su kazali da su tada crnogorski Muslimani prvi put u svojoj istoriji dobili duhovnog poglavnika iz redova domicilnog naroda.

"Kralj Nikola je njegovim izborom težio da na čelu Islamske vjerske zajednice bude ličnost koja je rođenjem i svojim ukupnim aktivnostima u potpunosti okrenuta Crnoj Gori", saopštili su iz Savjeta.

Oni su kazali da je Karađuzović bio član crnogorske Skupštine u sva četiri saziva, i u njoj nije bio „evet“ efendija, već se borio za prava crnogorskih Muslimana.

Iz Savjeta su rekli da je Karađuzović u crnogorskoj narodnoj Skupštini gorljivo branio patriotizam svojih vjernika.

"Na opasku jednog poslanika da Muslimani ne idu u vojsku, odgovorio je da će se kad bude potrebno svi crnogorski podanici islamske vjeroispovijesti staviti pod crnogorsku ratnu zastavu, primiti oružje, kad ih knjaz Nikola pozove, i da će s ostalom braćom Crnogorcima hrabro se boriti protivu opšteg neprijatelja", naveli su iz Savjeta.

Oni su istakli da je izuzetan doprinos muftija Karađuzović dao u zaustavljanju nasilnog pokrštavanja muslimana u Plavu i Gusinju 1913. godine, jer je tek nakon njegove intervencije kralj Nikola je zaustavio pokrštavanje.

Kako se navodi, Karađuzović je, pored vjerske, završio crnogorsku osnovnu školu i vremenom je stekao ugled jednog od najobrazovanijih Muslimana u Crnoj Gori.

SMNCG je odlučio da na nacionalni Dan Muslimana Crne Gore zaslužnim pojedincima uruči nagrade "Avdo Međedović", za doprinos kulturnom identitetu i "Murtez Karađuzović", za doprinos afirmaciji nacionalnog identiteta Muslimana Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније