Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi.

03. 06. 2020. 16:35 >> 16:36

PODNIJETE PRITUŽBE

Policija da omogući nesmetan rad medija

Centar za građansko obrazovanje, Društvo profesionalnih novinara Crne Gore i Sindikat medija Crne Gore podnijele su pritužbe na postupanje policijskih službenika Centra bezbjednosti Nikšić prema novinaru Veliši Kadiću, šefu Dopisništva “Večernjih novosti”. Zahtijevaju od Savjeta za građansku kontrolu rada policije da provjeri da li su policijski službenici postupali zakonito njegovim privođenjem, prekidajući ga u redovnom obavljanju novinarskog posla.

“Posebno je iskazana zabrinutost zbog saopštenih navoda da su policijski službenici posegnuli za drastičnu mjeru, uz upotrebu sile, brisanju snimaka iz njegovog telefona o postupanju dvojice policijskih službenika prema mladiću kojeg su vukli dok se opirao hapšenju”, zaključak je sa sjednice.

Na prethodnoj sjednici učestvovao je i Kadić koji je detaljno iznio slučaj i odgovarao na brojna pitanja.

“Savjet je prisutne iz civilnog društva upoznao sa postupkom i sa svojim dosadašnjim nalazima. Razgovarano je o svim elementima slučaja Kadić i zajednički je razmotrena i analizirana dostupna službena dokumentacija i materijalni dokazi. Savjet je konstatovano da su pritužbama i navodima novinara saopštene ozbiljne primjedbe. Savjet je ocijenio da provjerama navoda da su policijski službenici ometali rad novinara potrebno posvetiti i dalje punu pažnju”, navode u saopštenju.

Predstavnice DPN Crne Gore i Sindikata medija Crne Gore saglasile su se sa odlukom Savjeta da se Kadiću pruži dodatni rok kako bi se opet provjerile tehničke mogućnosti za pristup sadržaju na telefonu za koji se tvrdi da je odbrisan. DPN Crne Gore i SMCG najavili su pružanje dodatne podrške u tom pogledu, a rad na ovom slučaju biće nastavljen.

Diskutovano je i o međusobnom odnosu i saradnji policije i medijskih djelatnika, o moralnim i etičkim pitanjima u radu policijskih službenika i novinara, odnosu ličnih uvjerenja prema profesionalnim standardima i zahtjevima u radu kao i dosadašnjim tekovinama građanskog nadzora policije.

S tim u vezi prepoznata je potreba da Savjet reafirmiše svoju raniju preporuku da se zbog bolje prepoznatljivosti i vidljivosti medijskim djelatnicima dodijele fluorescentni prsluci za oznakom “Press”. Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je 2015. godine uvažilo preporuku Savjeta i izvršilo je distribuciju ovih prsluka.

Izraženo je, dodaje se, uvjerenje da policijski službenici u svakoj situaciji treba da omoguće nesmetan rad medija i prisustvo novinara i da se suzdrže od bespotrebnog ograničavanja njihove slobode kretanja ili izvještavanja.

“Savjet je odlučio, uz punu saglasnost svih organizacija, da Upravi policije uputi odgovarajuće preporuke kako bi se kroz zajedničku saradnju sa novinarskim i medijskim organizacijama pristupilo jačanju kapaciteta policijskih službenika i novinara i jačanju mešusobnih odnosa i saradnje. U tom pogledu preporučiće se zajedničko organizovanje radionice “Izvještavanje u kriznim situacijama” i publikovanje zajedničke publikacije koja sadrži standarde i smjernice za postupanje policije prema novinarima'' poručeno je sa sjednice.

Savjet je razmotrio pritužbe na rad policije koje su podnijeli građani N.I, B.V, P.N, M.B, J.G, svi iz Podgorice i T.T. iz Berana.

Na sjednici, kojom je presjedavao Aleksandar Saša Zeković, su učestvovali članovi Savjeta Dražen Cerović i Zoran Čelebić, Damir Suljević, programski asistent u Centru za građansko obrazovanje (CGO), Mila Radulović, generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPN Crne Gore), Jelena Popović, saradnica u DPN Crne Gore i Marijana Camović Veličković, predsjednica Sindikata medija Crne Gore (SMCG).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније