Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

03. 06. 2020. 07:29 >> 07:59
7

KUJOVIĆ

Niko ne može isključiti drugi talas koronavirusa

Niko ne može isključiti mogućnost novog masovnog obolijevanja od koronavirusa na jesen ili zimu, budući da je riječ o klasičnom respiratornom patogenu, koji karakteriše izrazita sezonalnosti, rekao je član Kriznog medicinskog štaba dr Aleksandar Kujović.

Komentarišući to što se u Kini i Južnoj Koreji javljaju novi slučajevi, on je rekao da to vjerovatno znači da je u tim zemljama krenuo drugi talas koronavirusa.

"Ono što su dosadašnja saznanja u vezi sa epidemijom, i ono što su saznanja o ranijim pandemijama, ide u prilog toga da će se i vezano za ovu pandemiju desiti drugi, vjerovatno i treći talas, odnosno da će virus ući u endemsku cirkulaciju s ljudima, što se dešava sa drugim respiratornim patogenima, poput virusa gripa", rekao je Kujović u Jutarnjem programu Javnog servisa.

Koliko će ljudi oboljeti u svakom narednom talasu, kako je pojasnio, zavisi od nas.

"U uslovima kad nemamo vakcinu, kad nemamo lijek, pridržavanje mjera, poput maske, higijene ruku i fizičke distance, je nešto što nas jedino brani od masovnog obolijevanja i jačeg drugog talasa", rekao je Kujović.

Govoreći o tome koliko smo danas spremniji za drugi talas, Kujović je rekao da smo sada bogatiji iskustvom za epidemiju, a značajno smo i opremljeniji.

"Imamo značajno više respiratora nego na početku epidemije, imamo ozbiljnu državnu rezervu opreme za privremene bolnice, zaštitne opreme, dezinfekcionih sredstava koja će poslužiti u eventualno novom talasu", istakao je Kujović.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније