Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 06. 2020. 16:18 >> 16:15

LGBTIQ

"Zajedno obilježavamo i slavimo Mjesec ponosa"

Jun je izabran za Mjesec ponosa LGBTIQ osoba u znak sjećanja na Stonewall pobunu, koja se dogodila 28. juna 1969. godine, a koja je pokrenula proces promjena za ljudska prava i društveni položaj LGBTIQ osoba širom svijeta.

Kako navode, ovog mjeseca okupljaju se u zajedništvu, solidarnosti i prijateljstvu.

"Mjesec ponosa jeste i pravo vrijeme da se osvrnemo na prepreke koje je LGBTIQ zajednica u Crnoj Gori uspješno savladala i one sa kojima se još uvijek suočava.  Danas, kada se širom svijeta vijore naše zastave i kada smo ponosni na sve što smo postigli tokom cijele decenije pokreta u našoj zemlji, ne možemo a da se ne prisjetimo da mnogi od nas i dalje žive u izolaciji, strahu od nasilja i brojnim problemima u svakodnevnom životu", navode u saopštenju.

Mjesec ponosa nas, kako navode, uči prihvatanju različitosti.

"Kroz proslavu ovog mjeseca ne borimo se samo za ravnopravnost i ljudska prava, već i za slobodu izbora, ljubav, obrazovnu reformu, istopolna partnerstva i ponosnu slobodu. Kao rezultat toga, tokom ovog mjeseca održavaju se mnogi ponosni događaji kojima je prepoznat uticaj koji su LGBTIQ osobe imale na cijeli svijet", dodaju u saopštenju.

Mjesec ponosa će obilježiti različitim aktivnostima i događajima.

"Sve zainteresovane pozivamo da informacije o istim potraže u narednim danima na društvenim mrežama nevladinih organizacija LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније