Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

02. 06. 2020. 06:57   >>  06:55

PRIVATNE USTANOVE

Djeca jedva čekala da se vrate u vrtić

Privatne predškolske ustanove juče su ponovo otvorene, u skladu sa mjerama i preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Pauza je, zbog epidemiološke situacije, trajala skoro tri mjeseca.

Javne predškolske ustanove će, kako je najavljeno iz resora prosvjete, početi da rade u četvrtak 4. juna.

Kako je Pobjedi potvrđeno iz uprava privatnih vrtića, prethodnih dana dezinfikovane su sve prostorije, kao i površine u dvorištima, a određene su i dezobarijere (mjesta na kojima se čiste ruke i otirač za obuću), dok je osoblje obavezno da nosi zaštitne maske.

Ranije je iz nadležnog resora pojašnjeno da će rad u predškolskim ustanovama biti organizovan uz poštovanje preporuka zdravstvenih vlasti – kojima je definisana organizacija ulaska i izlaska iz objekata i prostorija, organizacija rada sa djecom, te mjere predostrožnosti kod osoblja, roditelja i djece. Precizirano je da će se strogo voditi računa o higijeni ruku, dok će se dodirne površine dezinfikovati više puta dnevno.

Mjere propisuju i da pri dolasku u vrtić u pratnji djeteta treba da bude samo jedna odrasla osoba, a ispred ulaza u ustanovu, prilikom ulaska i izlaska iz ustanove, te u ustanovi, svim osobama se savjetuje da drže fizičku distancu. Roditelji su, takođe, dužni da izmjere tjelesnu temperaturu djetetu prije polaska u vrtić, te u slučaju povišene temperature dijete ne smiju dovoditi u ustanovu.

Podgorica

Direktorica PPU "Artić Pinokio" Radmila Andrić kazala je za Pobjedu da su juče zvanično počela da rade oba njihova objekta, a da je dolaznost djece oko 70 odsto u odnosu na mart (prije korone).

"Razumljivo je da je došao manji broj djece u odnosu na onaj u martu, jer neka od njih su na selu i ostaće tamo još neko vrijeme. Zadovoljni smo koliko je djece došlo, s obzirom na situaciju. Imamo i novih upisa, koji su na čekanju, da provjerimo hoće li biti još nekih preporuka što se tiče brojnosti grupa. Takođe, ima i roditelja koji su najavili dolazak djece od naredne sedmice", kazala je Andrić, uz napomenu da se od 15. juna smanji broj djece u njihovoj ustanovi.

Direktorica "Pinokija" naglašava da ih je obradovala nestrpljivost djece koja su se juče vratila u vrtić.

"Djeca su jedva čekala da dođu u vrtić i to je najljepši osjećaj našeg posla. Nijesu mogli jutros da dočekaju da uđu u vrtić jer smo morali poštovati preporuke NKT-a, da jedan roditelj dovede jedno dijete, drugi da čekaju, djeca su bila nestrpljiva", kazala je Andrić.

Prvog dana su, kako ističe direktorica vrtića, organizovane priredbe u dvorištima.

"Mi smo danas plesali, jer danas je Dan djeteta, kao i manifestacija ,,Rastimo uz ples“, koja se organizuje svake godine, ali nijesmo u mogućnosti da se okupimo na Trgu nezavisnosti, kao prethodnih godina. Obilježili smo je u dvorištu vrtića, u oba objekta na Starom aerodromu i kod Delte na način kako smo mogli, a ako bude prilike voljeli bismo da manifestaciju obilježimo i na glavnom gradskom trgu", zaključila je Andrić, uz napomenu da su u proteklih nekoliko mjeseci preko Vajber grupa bili u kontaktu sa djecom i roditeljima i na taj način osmišljavali razne aktivnosti.

Rožaje

Juče su sa radom počeli i privatni vrtići u rožajskoj opštini, pa je tako vrata mališanima, u skladu sa mjerama NKT-a, otvorio i dječiji vrtić "Rauda", koji radi u okviru Muftijstva sandžačkog. U toj predškolskoj ustanovi Pobjedi je potvrđeno da su prethodnih dana kompletno dezinfikovane prostorije za boravak mališana, kuhinje, mokri čvorovi kao i mobilijar i igračke.

"Takođe smo obezbijedili sredstva za dezinfekciju, ali smo akcenat dali na što češće pranje ruku. Svi zaposleni u vrtiću obavezno koriste maske i rukavice tokom rada sa djecom, a ispoštovali smo mjere NKT o broju mališana s obzirom na kvadraturu prostora. Juče je došlo svih 30 polaznika", kazala je Hidajeta Hadžić-Zoranić.

Kotor

Privatna predškolska ustanova "Osmjeh" u Kotoru primila je juče oko 70 mališana. Direktorka Tanja Popović istakla je da su ispoštovane sve mjere NKT-a.

"Dan je lijepo protekao, mališani su jedva čekali da dođu u vrtić, a susretu smo se ne manje radovali i mi", kazala je Popović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније