Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 06. 2020. 16:55   >>  17:01 19

MCP

"Za sada ne obnavljamo litije"

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) saopštila je da za sada neće obnoviti litije zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Najavljuju da će vjernici kao i sva javnost o svakoj novosti povodom litija biti blagovremeno obaviješteni.

"Povodom objave više medija o navodnom ponovnom pokretanju litija koje su bile molitveni vid crkvenog i građanskog otpora neustavnom i nepravednom zakonu o slobodi vjere, obavještavamo svu zainteresovanu javnost da će najave eventualne obnove takvih litija biti javne i biće učinjene najprije preko zvaničnih crkvenih glasila i ustanova. U originalnoj izjavi barskog sveštenika Jovana Plamenca datoj mediju koji je prvi objavio ovu vijest, nema ni jedne riječi o tome da se na Trojičindan obnavljaju pomenute litije", navodi se u saopštenju.

Plamenac je, kako navode, samo podsjetio na vjekovni običaj iznošenja krsta Svetog Jovana Vladimira na taj dan.

"I najavio da će se takav krsni hod obaviti i ove godine, dodavši da se nada da taj divni događaj može da bude povod vlastima da dopuste nastavak litija u čitavoj državi. Iznošenje krsta na Rumiju je takvog karaktera da tamo ne postoje mogućnosti za masovna okupljanja. Očigledno se radi o pogrešnom razumijevanju njegovih riječi i učitavanju u njih sadržaja koji on nije izrekao", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније