Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

01. 06. 2020. 08:03   >>  08:01 1

PRAVA I ZAŠTITA

"Šta god da uradimo, djeca zaslužuju više"

Stepen poštovanja prava djece u Crnoj Gori je dobar, u zavisnosti od teme do teme, ocijenila je Duška Šljivančan iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, gostujući u Jutarnjem programu TVCG. Ona se osvrnula na Izvještaj Zaštitnika, kojim su ukazali na stvari koje treba popraviti kada je u pitanju prava i zaštita djece.

"Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima djeteta vrlo je vješto formulisana i gotovo u svakom članu kaže 'Država obavezna da omogući djetetu najveći mogući standard u zdravstveno zaštiti, socijalnoj, obrazovanju...' Što god da uradimo i unaprijedimo položaj, djeca tj. mi uvijek možemo bolje, a djeca zaslužuju više od toga", kazala je Šljivančanin. 

Naglasila je da, kada su u pitanju dječja prava, nikada ne možemo reći da je posao završen.  

Pojedinačne preporuke Zaštitnika odnose se na stepen obezbjeđenja zdravstvene zaštite, nedostatak specijalista, nedostupnost određenih zdravstvenih ustanova, obrazovanje...

"Djecu treba slavimo svakog dana i o njihovim pravim brinemo, bilo da ih promovišemo i unapređujemo ili štitimo", poručila je Šljivančanin. 

Međunarodni dan djece obilježava se svakog 1. juna od 1950. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније