Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

28. 05. 2020. 20:15 >> 20:14
8

REAGOVANJE SIMONOVIĆ

"Rakočević komentarom naškodio ugledu sudstva"

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević danas je u Parlamentu, komentarišući sudsku odluku u vezi skrnavljenja spomenika Trinaestojulskom ustanku na Ravnom lazu, grubo prekršio nekoliko zakonskih i etičkih načela, a uz to iznio i više netačnih navoda, čime je prvenstveno naškodio nezavisnosti i ugledu sudske vlasti, ocijenila je Hasnija Simonović, predsjednica Udruženja sudija Crne Gore.

Njegovim obraćanjem, navodi Simonović, nastavljena je praksa prejudiciranja i "donošenja presude prije suđenja".

"Još jednom moramo podsjetiti da su sudije dužne suditi po zakonu, u skladu sa Ustavom Crne Gore, ratifikovanim međunarodnim ugovorima i ostalim propisima koji su doneseni na tim osnovama, bez obaveze podilaženja ičijem interesu ili potrebi. Stoga, da li je određeno postupanje suda „nedopustivo“ ili ne, može odrediti samo zakon, a na osnovu njega nadležna instanca suda. Ipak, učestala su miješanja u rad sudova, mahom od strane zakonodavne i izvršne vlasti, što se negativno odražava na sudstvo i direktno ugrožava Ustavom zagarantovanu nezavisnost sudske vlasti. Ovo dodatno otežava činjenica da se komentarisanju sudskih odluka pristupa sa paušalnih i politički motivisanih pozicija, bez elementarnog poznavanja materijalnog i procesnog prava, što značajno otežava rad sudovima i stavlja ih u nepovoljan društveni položaj", piše u reagovanju Simonović.

Ona ističe da je pri donošenju predmetne odluke, postupajući sudija je, bez obzira na činjenicu da dijeli navedene vrijednosti i zaostavštinu pomenute borbe, zbog niza procesnih nepravilnosti shodno ZKP-u ukinuo rješenje o zadržavanju lica, pokazujući time, kako navodi, da lišavanje slobode mora biti "zakonito, neprejudicirano, uz poštovanje ljudskih prava, bez obzira na emotivne ili druge posljedice koje počinjeno djelo može imati".

 "Ovim se doprinosi očuvanju interesa društva i države, uzimajući u obzir činjenicu o količini novca koji se izdvaja za protivzakonito lišenje slobode. Ova odluka je kao i svaka druga sudska odluka detaljno obrazložena i dostupna javnosti, međutim, još jednom se pokazalo da su manjak informacija i politički interesi ispred znanja i objektivnog informisanja. Suđenje i presude se mogu sprovoditi, odnosno donositi samo pred sudom. Svako odstupanje od toga je ozbiljno kršenje kako načela demokratije, tako i samog Ustava. U vezi sa tim, još jednom smo primorani apelovati na predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti da se suzdrže od miješanja u rad sudova, jer se pravda ne sprovodi pod pritiskom, već po zakonu i pravičnosti", zaključuje Simonović.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније