Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

28. 05. 2020. 15:26 >> 15:31
5

ODLUKA VLADE

Osnivaju firmu koja će rušiti nelegalne objekte

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila informaciju i donijela odluku o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću Zaštita prostora Crne Gore, sa glavnim zadatkom sprovođenja administrativnog izvršenja rješenja o rušenju, uklanjanju vraćanju u prvobitno stanje zemljišta i objekata, saopštio je Aleksandar Dajković, Generalni direktor Direktorata za inspekcijske poslove.

"Namjera Vlade je jasna - odlukom o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću „Zaštita prostora Crne Gore“, stvoreni su uslovi za efikasno administrativno izvršenje rješenja o rušenju, uklanjanju i vraćanju u prvobitno stanje zemljišta i objekata. Ovo je još jedan u nizu koraka ka zaštiti našeg zajedničkog prostora, resursa, koji moramo sa posebnom pažnjom da tretiramo i prenesemo budućim generacijama“, poručio je Dajković na konferenciji za štampu, nakon današnje sjednice Vlade, na kojoj je donijeta ova odluka.

Odlukom je predviđeno da se osniva jednočlano društvo sa ograničenom odgovornošću, sa sjedištem u Danilovgradu. Utvrđena je djelatnost društva, finansiranje društva, ovlašćenje Vlade Crne Gore kao osnivača društva, organi društva i njegova nadležnost, rok za donošenje statuta društva i imenovanje odbora direktora i izvršnog direktora.

„Uvjereni smo da su opravdani razlozi za osnivanje navedenog privrednog društva, koje će posjedovati svu potrebnu mehanizaciju i opremu za sprovođenje administrativnih izvršenja rješenja o rušenju, a imajući u vidu da postoji znatan broj donesenih rješenja o rušenju urbanističko-građevinske inspekcije, kao i potrebu efikasnog sprovođenja izvršenja ovih rešenja“, saopštio je Dajković. 

Za osnivanje Društva, Vlada je odobrila preusmjerenje sredstava u iznosu od 1 400.000 eura sa potrošačke jedinice Rezerve, i to: 10.000 eura kao osnivački novčani kapital i iznos od 1.390.000 eura, za obavljanje djelatnosti, sa planiranim početkom od juna 2020.

Prema riječima generalnog direktora Dajkovića, osnivanje DOO „Zaštita prostora Crne Gore“ uticaće na smanjenje troškova izvršenja u odnosu na trenutno stanje i ostvarivanje većeg broja izvršenja sa odobrenim sredstvima. 

On je ukazao na evidentnu potrebu stalne i brze dostupnosti izvršne službe postupajućim inspektorima za izvršenje rješenja, te saopštio da društvo može da vrši i poslove za potrebe zaštite prostora, posebno u slučajevima elementarnih nepogoda, vanrednih situacija u smislu pojave klizišta, nestabilnosti terena, bujičnih nanosa, odrona, kao i u slučaju pojave zemljotresa. 

Osim toga, kako je naveo Dajković, Društvo može da obavlja i poslove za potrebe inspekcija djeluju u sastavu Uprave za inspekcijske poslove, ekološke inspekcije, inspekcije za stanovanje, inspekcije za vode, inspekcije za željeznički saobraćaj, inspekcije za drumski saobraćaj i inspekcije za državne puteve, za potrebe Nacionalnih parkova Crne Gore, organa lokalne uprave, Regionalnog vodovoda i sl. 

Dajković je napomenuo da troškove rušenja snosi vlasnik bespravnog objekta, što znači da će se naplatom troškova rušenja povratiti utrošena sredstva u budžet Crne Gore, a visina sredstava zavisiće od broja izvršenja rješenja o rušenju i efikasnosti naplate tih troškova od bespravnih graditelja.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније