Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 05. 2020. 09:56 >> 09:55

HERCEG NOVI

U toku izmjena glavnog projekta izgradnje javne garaže

U toku je izmjena glavnog projekta izgradnje javne garaže i mješovitog centra na Trgu maršala Tita u Herceg Novom.

Iz te lokalne samouprave navode da se potreba za revidiranjem projekta nametnula radi dodatne stabilizacije terena. Ali, kako ističu, na taj način će se dobiti dodatna parking mjesta, pa će tako u javnoj garaži u konačnom moći da se parkira oko 200 vozila.

"U posao izmjene glavnog projekta Opština je ušla nakon što su, po otvaranju iskopa sa južne strane, izvođač i nadzorni organ zaključili da geomehanička svojstva tla ne odgovaraju projektom predviđenim parametrima. Potom je izvršen pregled o strane nadležne građevinske inspekcije, koja je naložila lokalnoj upravi kao investitoru da, shodno zakonu, izradi i dostavi izmjenu revidovanog glavnog projekta", pojasnili su iz Opštine Herceg Novi.

Usljed nepredviđenih geotehničkih uslova, kako dodaju, nametnula se potreba izgradnje dodatne podzemne etaže, za koju je investitor odlučio da će biti iskorišćena kao garaža.

"Na taj način će biti osigurana stabilnost objekta, ali i ostvareni dodatni benefiti za grad, imajući u vidu da će broj parking mjesta biti veći", navodi se u saopštenju.

Prema novm projektu poslovnih prostora neće biti u dijelu prema zgradi Opštine, pa navode, da izmjenom neće doći do povećanja ugovorene vrijednosti investicije.

"Osim toga, ova izmjena će uticati na izgled gornjeg dijela objekta, na način da će novi trg u nivou Njegoševe ulice biti prostraniji", kazali su.

Kao važno napominju da postojećim glavnim projektom izgradnje javne garaže i mješovitog centra nije bila predviđena zaštita temeljne jame.

"To je utvrdio nadzorni organ i dao jasne instrukcije da su ti radovi obavezni. Urađen je projekat zaštite temeljne jame vrijedan oko 600.000 eura i započeta realizacija, tačnije šipovanje terena, što će osigurati zaštitu temeljne jame i dodatnu stabilizaciju čitavog okruženja, koje je i u prethodnom periodu bilo problematično", zaključuje se u saopštenju Opštine Herceg Novi.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније