Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Pobjeda [ Objavila: M.L.B. ]

27. 05. 2020. 07:23   >>  07:23 2

SPORAZUM

I evropski agenti od 1. jula čuvaju naše granice

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) od 1. jula ove godine, patroliraće zajedno sa crnogorskom policijom duž državne granice. To je predviđeno sporazumom koji je danas potvrdio Savjet EU u Briselu.

Kako je saopšteno, Evropska unija će pružiti Crnoj Gori ekspertsku obuku i stručnu pomoć u nadgledanju granice.

"Ove aktivnosti usmjerene su na rješavanje problema ilegalne imigracije, posebno naglih promjena migracijskih tokova i prekograničnog kriminala, a mogu uključivati pružanje povećane tehničke i operativne pomoći na granici", navedeno je u odluci Savjeta EU.

"Bliska saradnja sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu je od suštinske važnosti za rješavanje zajedničkih migracijskih izazova sa kojima smo suočeni. Danas sklopljeni sporazumi o saradnji na upravljanju granicom sa Crnom Gorom i Srbijom važan su dio naše ukupne strategije za upravljanje granicama", kazao je vice premijer, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović.

Fronteks, prema Sporazmu, može, preko svog koordinatora, saopštiti Crnoj Gori svoje stavove o instrukcijama koje su izdate timu. U tom slučaju Crna Gora uzima te stavove u obzir i postupa u skladu sa njima koliko je to moguće.

Prilikom obavljanja svojih zadataka i primjene svojih ovlašćenja, kaže se predlogu, članovi tima mogu nositi službeno oružje, municiju i opremu.

"Prilikom obavljanja svojih zadataka i primjene svojih ovlašćenja članovima tima se odobrava primijena sile, uključujući službeno oružje, municiju i opremu, uz saglasnost matične države članice i Crne Gore, u prisustvu graničnih policijskih službenika ili drugog relevantnog osoblja Crne Gore i u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom Crne Gore. Crna Gora može odobriti članovima tima da primjenjuju silu u odsustvu graničnih policijskih službenika ili drugog relevantnog osoblja Crne Gore", navodi se u dokumentu.

Kao jedan od razloga za potpisivanje sporazuma, navodi se da on predstavlja adekvatan okvir za saradnju EU i država potpisnica, u okviru kojeg će Crnoj Gori biti pružena pomoć u oblasti upravljanja granicom i eventualnim kriznim situacijama koje se odnose na pojačani priliv migranata sa Bliskog istoka i konfliktnih područja, što je nepredvidivog karaktera i zahtijeva blagovremeno i stručno reagovanje.

Imunitet Agenata

Agenti Fronteksa će, prema usvojenom sporazumu, u Crnoj Gori imati imunitet i neće moći biti uhapšeni, krivično gonjeni, niti će plaćati porez ili svjedoćiti na sudu.

"Članovi tima ne mogu biti podvrgnuti bilo kakvom obliku hapšenja ili zadržavanja. Članovi tima uživaju imunitet od krivičnog sudstva u Crnoj Gori u svim okolnostima. Privilegije koje uživaju članovi tima i imunitet od krivičnog sudstva Crne Gore ne izuzimaju ih od krivičnog sudstva matične države članice. Matična država članica može članovima tima prema potrebi ukinuti imunitet od krivičnog sudstva Crne Gore. Takvo ukidanje uvijek mora biti izričito", navodi se u Sporazumu.

Prema usvojenom sporazumu, agentima Fronteksa neće moći ni da se pregleda lični prtljag prilikom dolaska u Crnu Goru.

"Lični prtljag članova tima izuzet je od pregleda sve dok postoje ozbiljni razlozi za pretpostavku da sadrži predmete koji nijesu namijenjeni ličnoj upotrebi članova tima ili predmete čiji je uvoz ili izvoz zabranjen zakonom ili uslovljen propisima Crne Gore o karantinu. Pregled takvog ličnog prtljaga vrši se isključivo u prisustvu dotičnih članova tima ili ovlašćenog predstavnika Agencije", kaže se u dokumentu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније