Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.L.B. ]

27. 05. 2020. 06:49   >>  09:19 53

MIHAILO

SPC nije crkva crnogorskog naroda

Srpska pravoslavna crkva nije crkva crnogorskog naroda i države, poručio je mitropolit CPC Mihailo.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo začuđen je izjavom mitropolita Ilariona iz Ruske pravoslavne crkve da Srpska crkva nije strana crkva već crkva crnogorskoga naroda, da ateisti pokašavaju da osnuju crkvu, da crnogorske vlasti podmuklo djeluju protiv Srpske crkve i progone je, braneći organizovanje masovnih litija u vrijeme epidemije korona virusa i da im je na savjesti pritvaranje epsikopa Joanikija, koji se nije držao naredbi NKT za zarazne bolesti.

Sestrinska Ruska pravoslavna crkva hirotonisala je, navodi Mihailo, trojicu pogalavara autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve: 1833. godine Petra II Petrovića Njegoša, Nikanora Ivanovića 1858, a Mitrofan Ban hirotonisan je 1885. godine.

"Ruski car Aleksandar III koji ga je primio u audijeniciju, između ostaloga kazao mu je: “Meni je takođe drago što ste Vi rukopoloženi za episkopa u Rusiji. To pokazuje duhovnu vezu imeđu Ruske i Crnogorske crkve. Iste godine mitropolit Mitrofan obavijestio je vaseljenskog patrijarha Joakima IV pismom u kojemu, između ostaloga, navodi:“Mi smo se iz Rusije povratili i u ime Božije zauzeli smo svetu katedru Mitropolije autokefalne crkve u bogoštićenom knjaževstvu crnogorskom na koju smo i duhom svetijem i pozvati”. Povodom jubileja, 1910. godine Mitropolit beogradski Dimitrije Pavlović pisao je mitropolitu Mitrofanu Banu:” Srpska crkva, kao sestra i po vjeri i narodnosti, dijeli radost Crnogorske crkve”, navodi Mihailo.

Kako je naglasio mitropolit CPC, pametnome i dobronamjernome ovo je dovoljno dokaza da Srpska crkva nije crkva crnogorskoga naroda i države.

“Ona je ukinuta 1918. godine, a obnovljena je 1993. na Lučindan, na Cetinju, na crnogorskom Zboru kao tradicionalnome crnogorskome organu, koji je uvijek i rješavao važna crkvena pitanja A što se tiče progona, upravo, Srpska crkva progoni i slovo C u azbuci a kamo li Crnogorsku crkvu protiv koje se zavjerila, i u nju uperila sve svoje moći. I ne samo da se zavjerila protiv naše crkve nego i protiv države koju kleveće i protiv nje predvodi masovni ustanak kojemu tepa litije i molebani. Njen bijes koji izliva na nas i našu zemlju nema granica, a mržnja je uvodi u stanje sužene svijesti, pa odbija da se povinuje i naredbama NKT-a, samo zato jer ih je donijelo nadležno tijelo crnogorske države", navodi Mihailo.

Mitropolit CPC, ističe i da SPC u Srbiji poštuju svaku državnu naredbu, uključujući i one koje se tiču zabrane masovnih skupova, dok traju mjere donešene zbog korona virusa. Dodaje i da, koliko zna, i Ruska crkva se pridržavala sličnih mjera.

“Nijesam čuo da je organizovala masovne vjerske skupove, naprotiv, pa se čudim zašto njen portparol vladika Ilarion pravi prigovor, sem ako nekome nije cilj da izvrši masovno trovanje crnogorskih građana posredstvom masovnih litija, i zemlju dovede u stanje haosa. Bojim se da to nekima i jeste cilj. Na koncu, još jednom izražavam čuđenje zbog izjave ruskoga mitropolita Ilariona, i pozivam ga da sve naše navode provjeri u arhivu Ruske pravoslavne crkve i posredstvom ruske ambasade u Podgorici. A kao muzičaru predlažem mu da se više bavi muzikom, a manje crkvenom politikom i istorijom”, zaključuje mitropolit.

Пратите нас на

Коментари53

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније