Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dijana Drašković, TVCG ]

26. 05. 2020. 21:09   >>  21:05 2

SJUTRA EKSTERNI ISPITI

Polumaturanti se opraštaju od osnovne škole

Polumaturanti se opraštaju od osnovne škole, na način koji nijesu baš zamišljali. Čeka ih sada mnogo obaveza, a prva je već sjutra i to-eksterni polumturski ispiti. Đaci kažu da su se za testiranje pripremali tokom cijele osnovne škole, a detaljnije od oktobra prošle godine. Učili su i tokom prethodnih mjeseci kada su škole, zbog koronavirusa bile zatvorene, i sve vrijeme su računali, kažu, na bezuslovnu podršku nastavnika, na čemu su im veoma zahvalni.

Maša Dobrilović, učenica devetog razreda u Osnovnoj skoli Maksim Gorki, spremna je, kaže, za eksternu provjeru znanja koja počinje sjutra.

Planira da upiše Gimnaziju, a nakon toga Fakultet za strane jezike. Za najveću provjeru znanja nakon devetogodišnjeg skolovanja, spremala se u neobičnim uslovima, i daleko od skolskih klupa, po cemu ce i pamtiti posljednju skolsku godinu u ovoj skoli.

"Mozda je bilo teze iz razloga sto nijesmo se druzcak ni imali polumatursko vece. Sa druge strane,mi smo kuninicirali preko vajbera, mejla, to je ono u cemu se moja generacija dobro snalazi i po cemu cemo biti upamceni. Onda, podrsku od nastavnika dobijali smo svakodnevno, mozemo im se obratiti kad god zelimo u toku dana", kaže  Maša Dobrilović.

Lučonoša Petar Velimirović, klupe iz OS Vladimir Nazor uskoro ce zamijeniti onima u srednjoj medicinskoj skoli, nakon koje ce, kako je planirao, skolovanje nastaviti u Americi.

Za eksternu provjeru znanja spremao se od oktobra, posebno posljednjih mjeseci - tokom epidemije korona virusa, i to daleko od skole.

"Nedostajali su mi drugari i nedostajali su mi nastavnici. Svaki dan smo imali domaće koje smo morali da posaljemo u odredjenom roku. U poslednjih 10 dana ucio sam vise nego prethodno, pripremam se svakog dana po dva , tri sata dnevno," kaže Petar Velimirović.

I nastavnici su u posljednje vrijeme imali mnogo vise posla. Đake, kazu, od pocetka skolske godine pripremaju za jedan od najvecih ispita znanja, a tako je bilo i prethodnih mjeseci, i pored svih ostalih razreda, on line nastave i komunikacije putem interneta.

"U pocetku je bilo strasno, meni. Imala sam 10 vajber grupa, i onda se desavalo da u isto vrijeme budem na nekoliko, da saljem zadatke, da odgovaram na pitanja, da saljem informacije, i bilo je tesko prvih nedjelju. A onda se to tako nesto uklopilo i bilo je sve u redu poslije. Manje stresno, manje, tesko, manje naporno," kaže Slavica Vuksanović, nastavnica u OŠ” Vladimir Nazor.

I rad će se, uvjerena je nastavnica Vuksanović isplatiti. Oslonila se na odgovornost svojih ucenika, koji ce i ovoga puta - sigurna je , opravdati njeno povjerenje.

"Iako je nastava zavrsena mi smo i dalje, postoje grupe na liniji smo, pitaju me ako im nesto nije jasno, ocekujem da ce to da urade dobro. Uvijek bude stresno, tesko i zao vam je sto se rastajete od njih, a opet je dobro jer idu dalje. Ove godine je meni bilo posebno tesko kao i ostalima, a djeci vjerovatno jos teze jer dva mjeseca nijesu imali nikavu komunikaciju, osim to preko telefona," kazala je Vuksanović.

U skolskim klupama djaci zavrsnih razreda bice narednih dana, doduse kratko, jer testovi traju 70 minuta. Iz skola izlaze puni utisaka, sa nadom da ce se od vrsnjaka oprostiti kao i sve generacije prije njih.

"Mogu reći da mi je nekako i krivo sto se na ovakav nacin rastajemo, sto je moralo da bude ovako, ali se nadam da cemo imati u avgustu polumatursko vece da sve nadoknadimo i da se na jedan lijep nacin rastanemo," zaključuje Maša Dobrilović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније