Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

26. 05. 2020. 18:14   >>  18:10

OD POČETKA EPIDEMIJE

Crveni krst pomogao preko 35.000 porodica

Crveni krst Crne Gore je od početka situacije sa korona virusom širom Crne Gore, putem opštinskih organizacija, ukupno pomogao 35.132 socijalno ugrožene porodice. Najveće potrebe su bile za humanitarnom podrškom, pa su ukupno podijeljena 50604 paketa sa hranom, paketa sa higijenskim artiklima i paketa pomoći za bebe.

“Pored humanitarne pomoći, volonteri Crvenog krsta su obavljali nabavke i druge obaveze za one kojima je bilo preporučeno da ne napuštaju svoje domove i na ovaj način su pomogli ukupno 3135 osoba. Kako je u izmijenjenim okolnostima, nastalim usljed epidemije korona virusa, postojala neizvjesnost i strah kod određenog broja građana, organizovali smo i pružanje psiho-socijalne podrške od strane psihologa i obučenih volontera Crvenog krsta, koju je dobilo 3215 pojedinaca”, navode iz ove humanitarne organizacije.

Crveni krst Crne Gore ni tokom ovih vanrednih okolnosti nije zapostavljao ranjive grupe o kojima brine tokom redovnih okolnosti, pa je, kako ističu, tako 130 geronto-domaćica, uz pomoć volontera, pružalo potrebnu podršku za oko 1500 starijih osoba.

Pomoć je pružana i romskoj populaciji, prvenstveno kroz podjelu humanitarnih paketa, ali i drugih vidova podrške koji su se organizovali uz pomoć raznih donatora. I migranti koji su se u periodu situacije sa korona virusom našli u Crnoj Gori su kontinuirano dobijali potrebne usluge od strane Crvenog krsta.

“Ova situacija je za našu organizaciju, kao i za ukupno društvo, bila veliki izazov, zbog neizvjesnosti koju je nosila i zbog drugačijeg sistema rada. Stvorila je i nove kategorije ugroženih građana, pa smo tako pored naših redovnih korisnika pružali pomoć i onima koji su privremeno ili trajno ostali bez posla i redovnih prihoda. Način podjele pomoći je, takođe, bio drugačiji, jer smo morali da je dopremamo do svakog pojedinačnog korisnika. Ipak, možemo konstatovati da smo ponosni na ukupno djelovanje naše organizacije tokom ove situacije, jer smo uspjeli da pomognemo najugroženijima”, istakla je generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak.

Ona ističe da posebnu zahvalnost duguju volonterima, kojih je bilo preko 450 širom Crne Gore, koji su neumorno djelovali na terenu svakodnevno kako bi došli do onih kojima je pomoć bila potrebna.

“Oni su do sada ukupno odradili 15448 volonterskih sati. Hvala i našim zaposlenima kojima je radno vrijeme u prethodnih više od dva mjeseca bilo puno duže nego inače. Posebno hvala svim donatorima, i pojedincima i privrednim subjektima, bez čije podrške ne bismo mogli da odgovorimo na humanitarne potrebe naših građana”, dodaje ona.

Iako se ukupna situacija polako vraća u redovne tokove, u Crvenom krstu nastavljaju sa pružanjem podrške onima koji i dalje trpe posljedice situacije sa korona virusom i vrše podjelu pomoći koju su dobili od donatora. Pored onih koji su ih podržali u prethodnom periodu, dobili su podršku i od kompanije Henkel, u vidu higijenskih artikala u vrijednosti od oko 12000 eura. “I&S TREAM” je donirao 200 humanitarnih paketa sa prehrambenim i higijenskim artiklima.

“Podrška tradicionalnih donatora i partnera Crvenog krsta Crne Gore ni ovoga puta nije izostala, pa je tako LDS Charities donirao 15000 eura za nabavku prehrambenih i higijenskih artikala za bebe, Austrijski Crveni krst sredstva za nabavku higijenskih paketa za 1000 porodica, dok je Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca pružila podršku za nabavku humanitarnih paketa za 5000 porodica. I “Osmanagić Co” je uputio vrijednu donaciju Crvenom krstu u vidu dostavnog vozila “Ford Transit”, koje je veoma korisno za ukupne aktivnosti na distribuciji pomoći”, navode iz Crvenog krsta.

Na žiro račun Crvenog krsta je do sada uplaćeno 8.192 eura od strane pojedinaca i 11.292 eura od strane privrednih subjekata, a građani daju svoj doprinos i slanjem poruka na humanitarni broj 15.888, koji će za ove namjene biti aktivan do kraja juna.

Call centar Crvenog krsta Crne Gore, koji je bio otvoren od 19. marta i preko kojeg je primljen veliki broj zahtjeva od strane građana, je zatvoren, jer su se stvorili uslovi da se komunikacija sa građanima vrati na redovne kanale.

Crveni krst Crne Gore zahvaljuje i svim građanima na razumijevanju i saradnji, jer bez ukupne solidarnosti i zajedništva ne bilo moguće djelovati na kvalitetan način.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније