Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, objavila B.B. ]

26. 05. 2020. 20:42 >> 10:31

NP BIOGRADSKA GORA

Medvjedi sve češće na vidiku čuvara

Jedna od pozitivnih strana korona virsa je svakako buđenje prirode, čistija okolina, manje zagađenja i više prostora za biljni i životinjski svijet. U to smo se uvjerili i u Nacionlnom parku Biogradska gora. Naime u tom parku životinje više i češće se kreću po teritoriji te prašume, nego prethodnih godina u istom periodu.

TVCG objavila je ekskluzivni video koji je prije nekoliko dana zabilježila jedna od kamera zamki u Nacionalnom parku Biogradska gora.

„To nije medvjed Nikola to je drugi medvjed naravo da ih ima još u Nacionalnom parku, ali ne znamo tačan broj, ali okvirno ima ih 5-6 komada,” navodi Mile Rnković šef službe zaštite NP Biogradska gora.

Na brdu se nalazi hranilište, a i kamere zamke koje snimaju dolazak divljih životinja u ovaj dio Nacionalnog parka.

Nadzornici obilaze park i hranilišta i evidentiraju kretanje zivotinja. 

“Registruju ako ne da vide okom svakodnevno se nađu tragovi raznih životinja koje se kreću po Nacionalnom parku. Pošto još broj posjetilaca nije veliki životinje svoje stanište nalaze u blizini jezera, u špicu sezone kada dolazi veći broj posjetilaca one se povlače ka središnjem dijelu i periferiji parka“.

Javno preduzeće Nacionalni parkovi CG, Nacionalni park Biogradska gora, NP Tara i parkovi Dinarida 2016. su pokrenuli priču praćenja medvjeda u Nacionalnom parku Biogradska gora.

Postavljene su kamere i 201. je snimljen i obilježen medvjed kom su dali ime Nikola. 

„To je bio reprezentativan primjerak, bio je težak 255 kg i da jedan od najvećih medvjeda koji je obilježen na Balkanu. Nasa služba zaštite je na obodu parka evidentirala mečku i 2 mečadi a na drugom kraju parka je evidentiran još jedan medvjeda na totalno drugoj strabni parka. Očekujemo da ćemo mi našim hranilištima uspjeti da ih zadržimo, da će oni biti tu i da će posjetioci parka moći da ih vide i uzivaju u njihovom veličanstvenom ponašanju i izgledu, “ kazao je Rnković.

Osim medvjeda u ovom nacionalnom parku ima i drugih životinja. 

„Autohtona je srna, tu je evropski jelen i tu je nezaobilazan medvjed, tu je vuk i ostale sitnije životinje kao što su lisica, zec i razne vrste ptica,” navodi Rnković.

Svi oni koji žele da saznaju više informacija o populaciji medvjeda u Nacionalnom parku Biogradska gora njihovom stanju, ponašanju, ketanju mogu posjetiti edukativni kutak koji se nalazi u centru Kolašina. A u planu je i izrada osmatračnica nakon čijeg će postavljanja posjetioci u dogledno vrijeme imati mogućnost da uživo sa distance posmatraju faunu Nacionalnog parka.

Dragana Šćepanović, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније