Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

26. 05. 2020. 20:59   >>  20:57

NA FILOLOŠKOM FAKULTETU

Upis na master studije moguć na svim odsjecima

Na svih sedam studijskih programa Filološkog fakulteta planiran je upis na dvogodišnji master studije, s tim što se za Engleski jezik i književnost kao najbrojniji predlaže upis na dva mastera: Engleski jezik i književnost i Engleski jezik – prevodilaštvo, saopštila je dekanka Fakulteta Tatjana Jovović.

Kako je istakla, studenti se mogu opredijeliti za master programe Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, Srpski jezik i južnoslovenske književnosti, Ruski jezik i književnost, Francuski jezik i književnost, Italijanski jezik i književnost, Njemački jezik i književnost.

Na reformisanim master studijama studentima se nudi produbljivanje, proširivanje i zaokruživanje znanja stečenih na osnovnim studijama.

"Očekujemo da će se kao kandidati za ove studije prepoznati studenti sa dužim dahom, odnosno oni koji nijesu zainteresovani samo za što bržu valorizaciju stečenog znanja na tržištu, što je legitiman poriv, već imaju želju da akumuliraju i dodatni intelektualni kapital", kazala je Jovović.

Licencom je odobrena prilično visoka kvota, ali, kako Jovović pretpostavlja, broj mjesta neće biti popunjen do kraja, jer iskustvo pokazuje da je svaka studijska godina filter kvaliteta, pa broj studenata opada kako se ide ka višim godinama.

"Ako slijedimo logiku brojki i uzmemo u obzir da će direktnu prohodnost na master imati studenti sa najmanjom prosječnom ocjenom C, a ostali zainteresovani će morati da prođu dodatne provjere znanja, očekujem da ćemo na taj način dobiti jednu pozitivnu selekciju i studente istinski stimulisane za sticanje novih znanja", smatra ona.

S obzirom na to da još ima studenata koji završavaju specijalističke studije po starom programu, što je slučaj i ove godine, uzimajući u obzir sve okolnosti, na ovom fakultetu težiće se racionalnim rješenjima.

"Razmišljamo u pravcu priznavanja istih ili srodnih ispita sa specijalističkih studija i omogućavanja što bezbolnijeg preusmjeravanja na dvogodišnji master studenata koji su okončali specijalističke studije, a žele da idu dalje", kazala je dekanka.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније