Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio Jadran, Objavila: J.B.Č. ]

25. 05. 2020. 14:30   >>  14:28 1

GRAĐEVINSKI RADOVI

Počinje spajanje Herceg Novog na regionalni vodovod

Predstavnici Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i konzorcijuma Indel inženjering počinju spajanje Herceg Novog na sistem regionalnog vodosnabdijevanja.

"Biće postavljeno 3,2 kilometra novog cjevovoda na području opštine Tivat, uključujući i optički kabl, čime će se na sistem RV povezati ranije izgrađenih oko devet kilometara cjevovoda iz ‘80-tih godina prošlog vijeka, kao i rezervoar „Zelenika“, odnosno podvodni cjevovod do hercegnovskog dijela poluostrva Luštica", potvrdio je Radiju Jadran izvršni direktor JP Regiponalni vodovod, Goran Jevrić.

Time se stvaraju preduslovi za ubrzani razvoj značajnih investicija u turističke projekte na ovom dijelu Luštice.

Radovi će obuhvatiti i postavljanje optičkog kabla na podmorskoj dionici u Bokokotorskom zalivu Opatovo – rt Sveta Neđelja, kao i sanaciju klizišta koje ugrožava dionicu postojećeg cjevovoda u Tivtu.

Opština Herceg Novi dobijaće 200 litara u sekundi visoko kvalitetne vode za piće i to 130 l/s za područje rivijere od Svete Neđelje do Zelenike i 70 l/s za područje hercegnovskog dijela poluostrva Luštica.

Jevrić je rekao da su do sada okončane sve pripremne radnje. Iako je, kako kaže, prvobitnim planom bilo predviđeno da građevinski radovi budu gotovi do maja, aktuelna situacija sa korona virusom „odložila“ je posao. Međutim, izvođač po ugovoru ima krajnji rok do oktobra.

"Zbog kompletnih procedura koje su promijenile redovno poslovanje, to je sve usporilo naše aktivnosti. Imali smo vrlo zahtjevne obaveze izvođača radova da dopremi cijevi iz inostranstva, transport brodovima, naručivanje opreme. Nijesu uspjeli da stignu u Crnu Goru zavarivači i eksperti koji rade na tome, pa je izvođač to morao da obezbijedi na drugi način, uz zadovoljenje svih obaveza prema struci i procedurama. Ali najvažnije je da nijesmo odustali od toga i danas poslije 10 godina završetka jednog dijela sistema, počinjemo ponovo sa gradnjom regionalnog vodovodnog sistema, čime završavamo prvu fazu regionalnog sistema, kojom će sve opštine biti spojene na ovaj sistem", navodi Jevrić.

Dinamika radova, kako je kazao, zavisiće od toka ljetnje turističke sezone. Ukoliko tu ne bude bilo kakvih izazova ili ako se ne pojavi drugi talas virusa, očekuje da svi radovi budu okonačani do ugovprenog roka, 26. oktobra. Za građevinski dio projekta rok izvođaču je četiri mjeseca.

"Ono što je kuriozitet i velika stvar za građane i privrednike Herceg Novog, je što ćemo završetkom ovog dijela cjevovoda biti u prilici da isporučimo vodu na hercegnovski dio Luštice, što će dodatno dati podstrek razvojnim projektima na tom dijelu poluostrva. Istog trenutka kada završimo cjevovod Luštica može dobiti vodu, pa je 130 litara predviđeno za dio rivijere od Svete Neđelje do Zelenike i 70 l u sekundi za prestižne turističke projekte i građane na novskom dijelu Luštice", podsjetio je on.

RV je u prethodnom periodu investirao preko 400.000 eura u izradu projektne dokumentacije i sanaciju vodovodne infrastrukture na prostoru opštine Tivat radi obezbjeđenja najstrožih tehničkih uslova za isporuku visoko kvalitetne vode za piće građanima Herceg Novog.

Na tenderu za izbor izvođača radova u novembru 2019. godine izabran je konzorcijum Indel Inženjering-Ramel-Civil Engineer iz Podgorice za ukupan iznos od 1.834.096,49 eura sa PDV-om.

Još jedan kuriozitet je, kaže Jevrić, što su početka radova do danas sve radile inostrane kompanije –a od danas isključivo crnogorske, projektovanje, reviziju projekta i izvođenje radova, koje je povjereno konzorcijumu crnogorskih firmi.

„To je pokazatelj da se Crna Gora zaista promijenila za posljednjih 10 godina, da su promjene na bolje i da danas imamo jake privrednike koji mogu da se takmiče i na evropskim kompanijama na zahtjevnim procedurama dobijanja važnih infrastrukturnih projekata, što je naročito u vremenu krize važno, da radovi koje izvodimo da novac ostaje tu, da dodatno jačamo našu ekonomiju“, zaključio je Jevrić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније