Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 05. 2020. 21:13 >> 21:15

ARGENTINAC U NOVOM

"Osjećam se blagosiljanim što sam ostao u CG"

Među mnogima kojima je pandemija koronavirusa putovanje pretvorilo u borbu za povratak kući je i mladi Argentinac Emilijano Galicijo, koji od početka krize boravi u Crnoj Gori. Njegova priča je nešto drugačija, jer je u Herceg Novom stekao prijatelje koji su mu olakšali neplanirano dug boravak daleko od kuće.

Kada je Emilijano Galicijo iz Buenos Airesa početkom februara krenuo u dvomjesečni obilazak Evrope, Crna Gora je u planu putovanja bila jedna od zanimljivih prolaznih destinacija. Međutim, Koronakriza je učinila mjestom boravka. Nevjerovatna priča počela je prije dva i po mjeseca, kada se, privodeći kraju svoje putovanje, zadesio u našoj zemlji u trenutku kada je sve stalo.

“Živio sam u Kotoru, sve po mom planu, imao sam plan obilaska svega. Otišao sam u Budvu, tamo sam bio jedno veče. Sve je bilo normalno, drugo veče već nijesam vidio nigdje nikoga na ulici. I odlučio sam da ostanem do daljnjega u Podgorici. Proveo sam mjesec dana prvih u Podgorici, kao i svi ostali ljudi, zateklo me sve isto. Ponašao sam se isto kao ostali”, rekao je Galicijo.

Usamljenost u podgoričkom privremenom smještaju prekinuo je članak u uticajnom argentinskom listu "La Nation", o Argentincima u svijetu koji se zbog korone ne mogu vratiti kući. Priča o Emilijanu preko zajedničkog poznanika dolazi do našeg bivšeg ambasadora u Argentini Gordana Stojovića, koji mu je u Herceg Novom pružio dom.

“Osjetio sam se mnogo lakše jer sam bio potpuno sam, niko nije govorio moj jezik, nijesam znao šta. Bio sam beznadežan i tada sam se stvarno osjetio bolje, iako su ljudi u Podgorici prema meni bili jako fini, svi su bili dobri prema meni, ali jednostavno nijesam imao nikoga koga bi osjećao blisko, s kim bi imao neku vezu, kao što imam sa Gordanom i sa njegovom porodicom”, dodao je Galicijo.

Sada već može da šeta. Prije je pomagao Stojovićima u kući i bašti. I dok koronakriza kulminira u Južnoj Americi, mladi Argentinac još ne može kući.

“Ja se osjećam blagosiljanim što sam ostao u Crnoj Gori, a posebno u Herceg Novom zato što je zaista prelijep grad. Uživam u Herceg Novom, prelijep je. Jeste da bih se ja sjutra vratio svojoj kući, ali isto sam negdje srećan što sam trenutno upravo ovdje”, kazao je Galicijo.

Jednom će Emilijano, ne zna kad, otići kući, ali zna da će se ovdje vratiti.

“Ne samo što sam upoznao ovu zemlji i što sam je zavolio, imam prijatelje tu, tako da to će se sigurno desiti kad budem dolazio u ovaj dio svijeta”, zaključio je Galicijo.

Nevenka Macan, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније