Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 05. 2020. 18:22   >>  18:20 2

CRNOGORSKI POKRET

"Krivična odgovornost za uništavanje spomenika"

Apelujemo na sudske organe da prestanu da vandalske činove uništavanja spomenika, državnih znamenja i napada na pripadnike drugih naroda i vjera podvode pod prekršaje, jer oni to nijesu, saopštio je Crnogorski pokret.

"Po ko zna koji u nijesu vandalskih činova prema spomenicima crnogorske istorije, državnim znamenjima i građanima Crne Gore koji ne pripadaju velikosrpskom klerofašizmu i koji su privrženi svojoj otadžbini, Crnoj Gori", navode u saopštenju.

Na meti vandala našao se spomenik na Ravnom Lazu koji simbolizuje svenarodni otpor naroda Crne Gore fašizmu i okupaciji 13. jula 1941.

"To je bio prvi opštenarodni ustanak u porobljenoj Evropi, samim tim i najsvijetliji primjer otpora nadolazećem fašizmu u prvim godinama Drugog svjetskog rata. Zato je i jasno zašto smeta onima koji baštine izdajničke, profašističke pokrete, saradnike okupatora i fašizma, nosice Hitlerovog gvozdenog krsta", ističu u saopštenju.

Ističu i da nema važnijeg obilježja današnje Crne Gore od antifašizma i privrženosti idealima slobodnog svijeta.

"Apelujemo na sudske organe da prestanu da vandalske činove uništavanja spomenika, državnih znamenja i napada na pripadnike drugih naroda i vjera podvode pod prekršaje, jer oni to nijesu. To su udari na multinacionalnu, multikonfesionalnu i antifašističku Crnu Goru i moraju se kvalifikovati kao inkriminacije širenja nacionalne i vjerske mržnje, član 370. Krivičnog zakona Crne Gore, a nije daleko ni primjena članova 372. i 373, jer nema sumnje da se radi o organizovanom napadu na ustavno uređenje i bezbjednost Crne Gore. Novčano kažnjavanje, koje, očito, pokrivaju i plaćaju drugi u ime izvršioca, je samo poziv na još veće kršenje Ustava Crne Gore i zakona, sa posljedicama koje nije moguće predviđeti", zaključili su u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније