Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

23. 05. 2020. 16:45   >>  16:48 1

CGO

Zabrinuti zbog izvjesnog izbora Nikolića za rektora

Centar za građansko obrazovanje (CGO) izražava zabrinutost zbog izvjesnog izbora Danila Nikolića za novi mandat rektora Univerziteta Crne Gore (UCG). Činjenica da je on i jedini kandidat govori slikovito i o nivou demokratičnosti i kompetitivnosti na samom UCG, kazali su iz CGO. Pozvali su i Vladu da objasni zašto UCG skriva podatke o svojim finansijama.

 

U toku prvog mandata, po nalazima CGO-a, rektor Nikolić nije doprinio da se UCG pozicionira kao transparentna ustanova koja ažurno i sadržajno odgovara na upite zainteresovane javnosti.

“Osim što smo uvijek jako dugo čekali na sve informacije koje smo tražili, shodno Zakonu za slobodan pristup informacijama, ovaj rektor je uspijevao da nam najčešće pošalje „upakovano ništa“ umjesto traženih informacija. Takođe, i laiku je vidljivo da se na sajtu UCG ne mogu naći ni osnovni podaci koji bi pomogli da razumijemo i cijenimo način administrativnog i finansijskog rukovođenja tom visokoškolskom ustanovom”, navodi se u saopštenju koje potpisuje viša pravna savjetnica Snežana Kaluđerović.

Posebno je indikativan napor  koji je rektor uložio u proteklih pola godine da, kako tvrde iz te NVO, skrije podatke o finansijskom poslovanju UCG.

“Radi javnosti, CGO je jesenas tražio od UCG i nekoliko fakultetskih jedinica koje su uzorkovane sljedeće informacije: kopije ovjerenih finansijskih izvještaja uz zaključni list – bruto bilans za posljednjih pet godina, specifikaciju prihoda po linijama za isti period, promet kupaca i dobavljača uz analitičke kartice najvećih kupaca i dobavljača, analitičke kartice najvećih troškova, tokove novca koji se odnose na rashode u dijelu troškova zarada zapošljenih, kupovine i prodaje imovina UCG, ugovore o kreditima, izvještaje internih revizija itd”, navodi se u saopštenju.

Iz CGO kažu da se radi o bazičnim iako obimnim informacijama koje institucija koja je na državnom budžetu mora obezbijediti.

“CGO je ovu dokumentaciju tražio u elektronskoj formi, a u nekim dijelovima i u mehanički čitljivom formatu. Od rektora Nikolića smo u jednom dijelu dobili odgovor da se pojedine informacije nalaze na sajtu UCG što nije tačno, a da u druge možemo izvršiti fizički uvid što obesmišljava odobravanje informacije, jer se radi o dokumentaciji koja zahtijeva ozbiljnu analizu, a ne usputni pogled”, objašnjavaju iz NVO.

“Time je rektor Nikolić praktično skrio traženu dokumentaciju sa UCG. Međutim, ovaj rektor je uspio i ono što njegovi prethodnici nisu – da napravi takvu vojničku organizaciju od UCG pa su nam identične odgovore dostavljale i druge univerzitetske jedinice”, dodaje se u saopštenju.

CGO će, kako se navodi, nastaviti da insistira na efektivnom pristupu ovim i drugim informacijama od značaja za rad UCG i njegovu transparentnost “uprkos snažnim naporima Nikolića i Upravnog odbora UCG da postavljaju sve visočije zidove netransparentosti oko UCG”.

“Pozivamo i Vladu Crne Gore da objasni, a s obzirom na to da ima članove u Upravnom odboru UCG, zašto UCG skriva podatke o svojim finansijama i zašto u tome ovaj rektor ima njihovu podršku. Javnost ima pravo da zna i ko je sve dio organizovane grupe i za čiji interes se svi ti podaci skrivaju”, navodi se u saopštenju.

“CGO izražava žaljenje što ovaj konkurs za rektora UCG nije obilježio stvarni izbor, ali i što se i akademska zajednica na UCG miri sa tim da je ovo vojnička, a ne akademska institucija u kojoj bi trebao da se njeguje dijalog, kritičko mišljenje i otvorenost”, zaključila je Kaluđerović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније