Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 10. 2013. 12:18 >> 18:23
2

PROTEST NOVINARA

Otkrijte ko je napao Softića

Članovi Sindikata medija Crne Gore danas su protestovali zato što još nijesu otkriveni napadači na novinara Tufika Softića.

''Oba napada na novinara Tufika Softića su i dalje misterija za policiju i pitamo se kada ćemo mi novinari osjetiti slobodu medija'', poručila je predsjednica Sindikata medija Marijana Camović.

Ona je, na skupu ispred zgrade MUP-a u Podgorici, kazala da nema razloga da se vjeruje da će bilo koji napad biti riješen, ''jer nijesu ni oni kad su novinari otvoreno vrijeđani i napadani''.

Camović je poručila da novinari nemaju vremena za čekanje, pa traže da se konačno otkrije ko su napadači.

"Medijski radnici u ekonomskom smislu dijele sudbinu zaposlenih. I nas otpuštaju i naše plate smanjuju, ili ih ne dobijamo.", kazala je Camović.

Tufik Softić je rekao da su se okupili da pošalju poruku da napadi na novinare moraju da prestanu.

''Od predstavnika međunarodne zajednice očekujemo da nastave da vrše pritisak na naše institucije. Ako nemamo naručioce i nalogodavce, ne može nijedan slučaj biti riješen'', kazao je Softić.

On je rekao da ispada da je sam na sebe bacio bombu, kako bi navodno dobio azil.

 

"Ja sam izgleda imao motiv i 2007. godine. Ali tu sam, nijesam otišao nigdje. Moj motiv je da ostanem ovdje, tu sa vama i da se nalogodavac napada iz 2007. izvede makar na sud", naglasio je Softić.

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević ocijenila je da svi treba da se ujedine u cilju da izvršioci i nalogodavcim kao i oni koji su opstruirali istrage, budu izvedeni pred lice pravde.

''Jedino tada će njihove porodice moći da budu sigurne, a i naše'', kazala je ona.

Danas se navršilo dva mjeseca, otkad je u Beranama bačena eksplozivna naprava u dvorište novinara Tufika Softića.

Na kraju protesta, član Glavnog odbora Sindikata medija Radomir Kračković pročitao je proglas protiv napada na novinare i medijske radnike u Crnoj Gori, te protiv jalovih policijskih istraga bez rezultata.

"Mi novinari nijesmo bezbjedni, iako radeimo u javnom interesu. Insistiramo da nas policija i tužilaštvo zaštite i da omoguće da radimo slobodno i bez opasnosti po život i zdravlje nas i naših porodica", kazao je Kračković.

Napad na medijske radnike je, kako je rekao, napad na slobodu govora.

"Napad na javnost i svakog građanina i kolegu koji sjutra mogu biti u istoj situaciji. Pitamo se ko je sljedeći, jer su na meti svi koji se suprotstavljaju kriminalu, korupciji i drugim društvenim devijacijama", kazao je Kračković.

 

Zato od policije i tužilaštva, kako je rekao, traže "brzu i efikasnu istragu i otkrivanje izvršilaca i nalogodavaca napada na novinare".

"Pozivamo ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, direktora Uprave policije Slobodana Stojanovića i v.d vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića da istraže i procesuiraju sve slučajeve verbalnih i fizičkih napada na novinare. Pozivamo EK da ne prestane da pita našu Vladu ko stoji iza napada", zaključio je Kračković.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније